Доступність посилання

ТОП новини

Абрамович з 12 мільярдами переміг Ахметова з 17 (європейська преса)


Прага – Європейська преса наголошує, що в середу ввечері бразильці з лондонського футбольного клубу «Челсі», власником якого є російський мільярдер Роман Абрамович, затьмарили своєю блискучою грою в матчі Ліги чемпіонів у Лондоні бразильців з донецького футбольного клубу «Шахтар», власником якого є український олігарх Рінат Ахметов. Впливові західні експерти тим часом радять ЄС вести щодо України політику «батога та пряника», що означає гнучкішу й поступливішу економічну політику та суворіший контроль за грошовими потоками української владної еліти на Заході. Аналітики попереджають на сторінках європейських газет про своєрідний момент істини в економіці та фінансах для України, своєрідний Рубікон для влади Президента Віктора Януковича, коли в Києві змушені будуть вибирати між МВФ і Росією.

Лондонська The Telegraph інформує про футбольний матч Ліги чемпіонів Європи в Лондоні між місцевим «Челсі», власником якого є російський олігарх Роман Абрамович, та українським клубом «Шахтар» з Донецька, господарем якого є український олігарх Рінат Ахметов. Якщо перший матч два тижні тому виграв у Донецьку «Шахтар» з рахунком 2:1, то в середу на «Стемфорд Брідж» – стадіоні лондонського «Челсі» – перемогли підопічні Абрамовича з рахунком 3:2, коли на останній хвилині гри переможний гол лондонців забив їхній нападник Мойзес. Газети в Лондоні зауважують, що, за даними західної преси, Абрамович і Ахметов у сумі володіють капіталами до 30 мільярдів доларів, коли Абрамович, за оцінками, є власником капіталу на 12 мільярдів доларів, а частка його футбольного суперника з Донецька Ахметова становить понад 17 мільярдів доларів. Лондонська The Telegraph зауважує, що цього разу бразильці з «Челсі» затьмарили своєю блискучою грою майстерність бразильців «Шахтаря», і команда Абрамовича витіснила команду Ахметова в групі E цьогорічної Ліги чемпіонів з першого на друге місце. Вирішальні матчі обох команд попереду, але, на думку спортивного оглядача з Лондона, тепер «Челсі» сам тримає свою футбольну долю в своїх руках і має шанси вийти з групи в плей-офф Ліги чемпіонів навесні 2013 року.

Відомий західний аналітик Ендрю Вілсон з Європейської ради з міжнародних справ пише на сторінках Financial Times, що після українських парламентських виборів, остаточні результати яких ще не визначені, «Україна, її нинішня влада, втрачає поле для маневрів». Автор вважає, що гостра критика Заходом недоліків цих виборів демонструє ті труднощі, які матиме, зокрема, ЄС, продовжуючи свої відносини з Києвом. Вілсон вважає, що проблеми парламентських виборів, вибіркового правосуддя, відсутність компромісів у справі Юлії Тимошенко – все це налаштовує на скептичний лад щодо майбутнього підписання угоди між Брюсселем та Києвом і примушує вірити чуткам про перенесення саміту Україна – ЄС вже на початок 2013 року. Автор аналізу вважає, що ЄС має далі вести гнучку політику щодо Києва, коли суворий контроль Брюсселя за переміщенням у Європі грошових потоків української владної еліти має поєднуватися з підтримкою в Україні громадянського суспільства, малого і середнього бізнесу. Ендрю Вілсон говорить, що Брюссель має тут «підготувати паралельні заходи, включно з батогом і пряником». Автор статті у Financial Times вважає, що влада Президента Януковича продовжить надалі «балансування без будь-якого драматичного повороту чи до ЄС і МВФ, чи до Росії». Але владна Партія регіонів, на думку Вілсона, не змогла досягти бажаної для неї конституційної більшості у Верховній Раді, а це обіцяє Президентові Януковичу та його оточенню труднощі на президентських виборах 2015 року.

Київський кореспондент тієї ж Financial Times Роман Олеарчик попереджає на основі даних статистики й аналізів відомих експертів, що владу Президента Януковича вже наприкінці цього року очікують перспективи складних фінансово-економічних рішень. Тут цитують західних аналітиків, які наголошують, що влада в Києві підійшла до своєрідного «Рубікону, коли вона змушена буде або виконувати суворі вимоги МВФ, або шукати можливості співіснування з Росією Путіна та з Митним союзом, перспектива якого по-різному хвилює групи українських олігархів, які будуть представлені в новому парламенті». Експерти також не виключають проблем із українською гривнею.

Московська «Независимая газета» вважає, що «Євросоюз готовий до зближення з Києвом, щоб не було гірше» та інформує, що 14 листопада Рада міністрів закордонних справ ЄС вирішить «українське питання» нібито на основі, «по-перше, того, що ситуація в Україні краща, ніж у багатьох країнах СНД; по-друге, Євросоюзові не слід відштовхувати Україну, а навпаки – зближуватися з нею заради продовження демократизації».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG