Доступність посилання

ТОП новини

Українська мова втрачатиме позиції через мовний закон – прогноз експертів


Згідно з даними останнього перепису, понад 67% українського населення вважає рідною українську мову, однак у громадських місцях нею спілкуються лише 49% українців, свідчать результати дослідження Центру Разумкова.

У 2012 році українська мова стрімко втратила позиції в освіті та книговиданні, але водночас тримається у кінопрокаті, стверджують члени руху «Простір свободи» в аналітичному огляді «Становище української мови в Україні в 2012 році».

Українською мовою в 2011-2012 році навчалися 81,9% школярів, що на 0,3% менше, ніж роком раніше. Зокрема, в Донецьку державною мовою навчаються 48%, у Криму – 8%, а у Севастополі – лише 3%.

Крім того, результати свідчать про те, що зберігається цілковите домінування російської мови (44%) в теле- і радіопросторі (лише 28% ефірного часу займають програми українською мовою) , і саме вони залишаються основними факторами русифікації.

Співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда відзначає, що такі тенденції будуть зберігатися і в 2013 році, а погіршуватиме мовну ситуацію новий закон «Про засади державної мовної політики».

«У наступному році тенденції погіршаться, тому що в повну силу почнуть проявлятися суть закону «Про засади державної мовної політики», який дуже грамотно і детально розписує і закладає десятки механізмів русифікації у всіх сферах. Будуть дискримінуватися права українців, буде тиск на тих, хто не використовує регіональну російську мову», – заявив Тарас Шамайда.

Закон «Про засади державної мовної політики» внесли на розгляд у лютому народні депутати Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов, згодом його ухвалила Верховна Рада, а вже в серпні підписав Президент.
XS
SM
MD
LG