Доступність посилання

ТОП новини

Ісламський радикал виграв апеляцію проти його депортації з Британії


Абу Катада, архівне фото
Абу Катада, архівне фото
Радикальний мусульманський проповідник Абу Катада виграв у понеділок у Лондоні апеляцію на рішення депортувати його з Великої Британії до Йорданії, де його звинувачують у тероризмі.

Британський імміграційний трибунал постановив, що Абу Катаду не можна екстрадувати до Йорданії через побоювання, що там він може не отримати справедливого розгляду справи.

За рішенням суду, Абу Катаду завтра мають звільнити з-під варти під заставу і на суворих умовах.

Уряд Великої Британії заявив, що оскаржить це рішення.

У травні Європейський суд із прав людини відхилив прохання Абу Катади переглянути справу про можливість його екстрадиції з Великої Британії до Йорданії. Таким чином, постановили судді, набуло остаточної чинності попереднє рішення Страсбурзького суду, яке в принципі уможливлювало цю екстрадицію за умови, що Йорданія надасть дипломатичні гарантії, що прав Абу Катади буде дотримано і до нього не застосовуватимуть тортури, щоб вибити свідчення проти нього самого.

Велика Британія раніше повідомила, що вже домоглася від Йорданії таких гарантій, і поновила процес екстрадиції Абу Катади до Йорданії.

Проповідник провів у Великій Британії в ув’язненні понад шість років у процесі розгляду справи про його депортацію, яка тягнеться з 2002 року.

Британська влада, яка ще в 1990-х надала йому притулок, після терактів у США 2001 року з’ясувала подробиці його діяльності й домагається його депортації, заявляючи, що він становить загрозу національній безпеці.

Приблизно 52-річний Абу Катада, відомий також як Омар Махмуд Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладені міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв’язках із терористичною мережею «Аль-Каїда». Як вважають, він був одним із чільних помічників у Європі колишнього провідника «Аль-Каїди» Усами бін Ладена і духовним натхненником цього і ще кількох терористичних угруповань.

Минулого місяця влада Британії домоглася екстрадиції до США іншого радикального ісламського проповідника Абу Хамзи по восьми роках судової боротьби за це.
XS
SM
MD
LG