Доступність посилання

ТОП новини

Інсулінозалежні хворі не завжди отримують інсулін у повному обсязі


Тетяна Веремєєва

Суми – На Сумщині живе понад 33 з половиною тисячі хворих на цукровий діабет. Сьома частина з них – інсулінозалежні. Хворі скаржаться, що не завжди вчасно забезпечуються інсуліном, а це ризик для їхнього життя. Лікарі ж запевняють – проблеми є лише у нещодавно діагностованих.

Кількість хворих на цукровий діабет у Сумській області за останній рік зросла більше ніж на три тисячі осіб, понад сто із них – діти та підлітки. Лікарі кажуть, що точну кількість хворих назвати важко, бо цукровий діабет може непомітно розвиватися в організмі людини.

Виявлений на ранніх стадіях цукровий діабет дає змогу лікарям призначити ефективніше лікування. Але часто хворі звертаються за допомогою на пізніх стадіях, коли складно запобігти ускладненню. Лікарі не можуть змусити перевірятися, кожен повинен в першу чергу самостійно слідкувати за станом свого здоров’я. При цьому варто орієнтуватися на показники в аналізах, а не на власне самопочуття. Лікарі наголошують, що «лікування – це двосторонній процес, і щоб отримати допомогу, пацієнт повинен за нею звернутися».

Життя інсулінозалежних напряму залежить від вчасного забезпечення препаратом

У Сумській області налічується 4485 інсулінозалежних хворих, для яких потрібні різні види інсуліну. Вони часто зіштовхуються із проблемою нестачі препарату. Хворим простіше, коли вдома є запас інсуліну і можна бути більш-менш упевненим за своє життя. Проте забезпечення деякими видами препарату не завжди відбувається вчасно. Нестача інсуліну може спровокувати серйозні ускладнення.
Знову така ситуація, що необхідний для мене інсулін зараз відсутній

«Інсуліном забезпечує держава безкоштовно. Але зараз знову така ситуація, що необхідний для мене інсулін зараз відсутній. Через це доводиться постійно телефонувати лікарям. А почалося це ще влітку. Спочатку інсулін давали на 8 днів, потім на два тижні, потім на місяць. А зараз знову проблеми вже близько двох тижнів», – зазначає пані Лілія, яка є інсулінозалежною.

Лікування діабету повинно бути двостороннім – лікар

Забезпечення хворих інсуліном відбувається за рахунок обласного управління охорони здоров’я. До Сумської клінічної лікарні №5, наприклад, інсулін надходить відповідно до поданих заявок, зазначають лікарі. Через те, що заявки на інсулін подаються в кінці року на наступний, відповідно до кількості діабетиків, виникають складнощі у забезпеченні нововиявлених інсулінозалежних.
Не можна вгадати скільки хворих виявиться протягом року і хто на який вид інсуліну перейде
Віра Стрільчук

«Забезпечення інсуліном упродовж кількох останніх років відбувається стовідсотково відповідно до заявок. Незначні складнощі у забезпеченні хворих виникають лише тоді, коли це нововиявлена інсулінозалежна людина. Певні кроки назустріч таким хворим ми робимо, але це складно, бо не можна вгадати, скільки хворих виявиться протягом року і хто на який вид інсуліну перейде», – говорить лікар-ендокринолог поліклініки Сумської клінічної лікарні №5 Віра Стрільчук.

Згідно із законодавством, лікарі повинні забезпечувати хворого необхідним видом інсуліну на термін від одного тижня до трьох місяців. Зазвичай людині із цукровим діабетом препарат видається на місяць. Це робиться для того, щоб заохочувати людей відвідувати лікарів кожного місяця, для лікарів це спрощує контроль за станом хворого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG