Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті обіцяють не поспішати з рішенням про видобуток сланцевого газу


Рішення про видобуток сланцевого газу на Прикарпатті ухвалюватимуть тільки після дослідних, пробних свердловин і після висновків науковців, – про це сказав сьогодні голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк.

Водночас він назвав недостовірними розмови про те, що до розподілу продукції буде залучено невелику фірму. За його словами, «це предмет переговорів між українським урядом і іноземними компаніями», а закон про розподіл продукції розглядатиметься на Верховній Раді і «ніхто нічого не буде робити скрито».

Михайло Вишиванюк прогнозує початок «шаленої інформаційної війни, яку запустить «Газпром», бо йдеться про «повну незалежність від Росії».

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбувається науково-технічна конференція «Нетрадиційний природний газ: стратегії енергетичної безпеки України» за участю українських і американських науковців і експертів. Обговорюються перспективи розробки сланцевих родовищ в Україні і досвід США у цій сфері. У відкритті конференції взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт.

За словами заступника виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства Річарда Джонса, в Україні запаси сланцевого газу сягають 1,3 трильйона кубометрів, разом із шахтним метаном – близько 5 трильйонів.

Три іноземні компанії отримали право на розробку родовищ сланцевого газу в Україні – Олеська площа на заході, Юзівська – на сході, Фороська і Скіфська – у шельфі Чорного моря.

Рік тому обласні ради Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей висловилися проти розробки сланцевих родовищ, заявляючи, що недостатньо вивчені екологічні наслідки такої технології. Зараз такого дозволу не потрібно, це визначається постановою Кабінету Міністрів України.

Сьогодні міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький повідомив, що в першій декаді грудня уряд України має намір підписати угоди щодо розподілу продукції з переможцями конкурсу на добування сланцевого газу на Львівщині, Донеччині, Харківщині та у шельфі Чорного моря компаніями Shell, Chevron і Exxon Mobil.
XS
SM
MD
LG