Доступність посилання

ТОП новини

Вищий адмінсуд оцінив претензії «Батьківщини» до ЦВК у 32 гривні 19 копійок


Київ – Вищий адміністративний суд відхилив позов Об’єднаної опозиції «Батьківщина» з вимогою визнати бездіяльність ЦВК та зобов’язати її встановити результати голосування за партійними списками по 27 дільницях виборчого округу № 94 на Київщині. Позивачі наполягали, що таким чином ЦВК знехтувала правами понад 30 тисяч виборців, із яких близько 40% віддали свої голоси за «Батьківщину». Натомість відповідачі стверджували, що ЦВК діяла суто в межах закону, а невраховані голоси не вплинули на розподіл мандатів.

На 27 дільницях проголосувало 30752 виборці, з яких віддали свої голоси «Батьківщині» 13284. Рішення окружкому не враховувати голоси ґрунтується на судовій постанові про те, що на ці дільниці не пустили окремих спостерігачів. Але суд не визнав вибори на цих дільницях недійсними, вважають представники опозиції. Крім того, спостерігачі від усіх політичних сил не зафіксували порушень при підрахункові голосів.

Зрештою, навіть голова ЦВК Володимир Шаповал казав, що проситиме Вищу раду юстиції розглянути справу про порушення присяги суддями, на підставі рішень яких ОВК №94 визнала недійсним голосування на 27 дільницях. Усього цього було достатньо для того, щоб Центрвиборчком скасував рішення окружної виборчої комісії і встановив результати виборів, вважають представники «Батьківщини».

У ЦВК кажуть, що втрачені голоси нічого не вирішують
Суд має відновити права, які були порушені – як права виборців, так і «Батьківщини»
Андрій Помазанов

«Суд має відновити права, які були порушені – як права виборців, так і «Батьківщини», – наголосив представник опозиції в суді Андрій Помазанов.

Також представники позивача посилалися на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ковач проти України», яким було визнано незаконним скасування голосування на чотирьох дільницях, а позивачеві виплатили компенсацію у 8 тисяч євро.

Між тим, представники відповідача стверджували, що ЦВК діяла суто в межах своїх повноважень і не мала підстав скасовувати рішення окружкому. За словами юриста Центрвиборчкому Віталія Плукаря, «в ЦВК не було підстав не приймати цих протоколів». Крім того, представники ЦВК наголосили, що невраховані голоси не вплинули на розподіл мандатів у новообраному парламенті, бо для отримання одного мандату за пропорційною системою потрібно понад 84,5 тисяч голосів.
Навіть за умови врахування цих 13 тисяч голосів, квота БЮТ в парламенті не змінилася б
Тетяна Ярощук

«Навіть за умови врахування цих 13 тисяч голосів, квота БЮТ в парламенті не змінилася б і лишилася на рівні 62 мандатів. Так само не змінилася б картина представництва й інших політичних сил», – наголосила юрист ЦВК Тетяна Ярощук.

Суддям сподобався аргумент про можливу втрату голосів

Представник опозиції Андрій Помазанов вважає ненормальним те, що ЦВК таким чином фактично заперечує право виборців на волевиявлення. За його словами, «голос кожного виборця є важливим, а казати, що це не вплине на розподіл мандатів – некоректно».

У підсумку, Вищий адмінсуд відхилив позов і стягнув з позивача на користь держави 32 гривні 19 копійок судових витрат. З огляду на рішення Європейського суду з прав людини у схожій справі «Ковач проти України» колегія суддів звернула увагу на те, що «факт і обставини справи суттєво різняться і, як зазначив у своєму рішенні Страсбурзький суд, жодна виборча система не може виключити можливість втрачених голосів».

Дещо раніше Вищий адмінсуд відхилив позов двох кандидатів від «Батьківщини» з вимогою визнати їхню перемогу в 11-му та 14-му мажоритарних округах у Вінницькій області. Кандидати заявили, що оскаржуватимуть це рішення у Європейському суді з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG