Доступність посилання

ТОП новини

Німці взялися навчати українців, як краще використовувати енергію


Богдан Красавцев

Німеччина розпочала проект модернізації виробництв в Україні. Це дозволить підприємствам заощаджувати електроенергію та зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу. Завдяки нововведенню українська промисловість вийде на новий етап розвитку, констатують іноземні фахівці.

Німеччина спільно з Міжнародною ініціативою на захист клімату розпочала проект впровадження енергозбереження в Україні. На сьогодні відібрано три підприємства в Донецькій області. Упродовж двох наступних років їх мають переобладнати. Модернізація підприємств посилить легку промисловість в Україні та дозволить зменшити викиди парникових газів, каже керівник проекту Бенедикт Таннер.

«На сьогодні ми можемо говорити про 3–5% енергозбереження на кожному з підприємств, яке впровадило в себе систему енергоменеджменту. Ці показники в річному масштабі дуже важливі, оскільки проект не інвестиційно-ємкий, це організаційні заходи. Отож, це добра цифра», – наголошує Таннер.

Експерти зазначають: підприємства в Україні впроваджують проекти енергозбереження не згідно зі стратегією, а хаотично. Сама ж система енергетичного менеджменту за стандартом ISO пропонує системний підхід до тієї діяльності, що пов’язана з енергозбереженням. Таким чином досягають постійних, а не короткочасних результатів у заощадженні електроенергії, наголошує координатор проекту Олексій Пащенко.

«Ми працюємо з підприємствами, незалежно від форми власності. Якщо це приватні – для них у цьому є свій зиск. Вони менше сплачуватимуть за електроенергію. Тобто це й вигідно для них. Нашою метою є розповсюдження чи реплікація досвіду», – каже Пащенко.

Росія поступається Україні за впровадженням технологій з енергозбереження

Не лише технічні зміни остаточно врегулюють ситуацію з енергозбереженням в Україні, а перш за все кваліфіковані кадри, вважає директор Центру підготовки енергоменеджерів Інституту енергозбереження Євген Іншеков.

«Система енергетичного менеджменту повинна все об’єднувати – технологію, людину, яка працює, процес, та як керувати цими процесами», – каже Іншеков.

Експерти стверджують, базуючись на досвіді зарубіжних колег, що нині Україна в питаннях енергоефективності та енергозбереження випереджує країни колишнього СРСР, зокрема Росію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG