Доступність посилання

ТОП новини

Маріуполь та Калуш – зони екологічної небезпеки


Місто сталеварів на Донеччині й місто колишніх хіміків на Івано-Франківщині – Маріуполь та Калуш – вписали себе в історію усвідомлення Україною невідворотності вирішення екологічних проблем.

У Маріуполі на початку листопада, уперше за часи незалежності, пройшла 10-тисячна акція протесту. Люди вимагали дати їм дихати нормальним повітрям. Компанія «Метінвест», що входить до фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, зупинила роботу аглофабрики заводу «Азовсталь» для проведення детальної діагностики очисних систем і усунення можливих дефектів. Однак, як стверджують експерти, вирішити проблему забруднення повітря у місті швидко не вдасться, адже для цього необхідно повністю модернізувати виробництво відповідно до екологічних стандартів. У однієї з найбагатших корпорацій Європи є можливість довести, що заяви про соціальну відповідальність усіх її компаній відповідають дійсності.

У Калуші залишені вже непрацюючим хімічним підприємством «Оріана» гексахлорбензоли загрожують убити все живе у Дністрі й забруднити усю питну воду Подністров’я. Розчинені у воді, вони поступово наповнюють по вінця Домбровський кар’єр, а дамба, яку піднімали й укріплювали на бюджетні гроші, як виявилося, не відповідає викликам. До того ж, на полігоні твердих токсичних відходів ще третина накопиченого гексахлорбензолу чекає на вивезення та утилізацію. Попри те, що два роки тому Калуш був визнаний президентським указом зоною екологічної катастрофи й з державного бюджету виділили 450 мільйонів гривень, загроза екологічного колапсу залишилася. Зарадити тут можуть послідовні зусилля уряду та громадський контроль за цільовим і розумним використанням коштів.



ми разом

16.11.2012
Калуш залишається зоною екологічного лиха

За два роки жодну з екологічних проблем так і не вирішили далі
16.11.2012
Такі компанії, як СКМ Ахметова, повинні вирішувати екологічні проблеми – Курикін

Ця фінансово-промислова група може й зобов’язана очистити повітря Маріуполя від шкідливих викидів, зазначає еколог далі
15.11.2012
Чи стало чистішим повітря у Маріуполі, де «найбільше кладовище Європи»?

«Ми жартуємо, що треба чисте повітря в банку збирати, бо, можливо, буде гірше після цього місяця» далі
15.11.2012
Донбас та Чорнобиль – найзабрудненіші регіони України

Схід та центральна частина України є екологічно небезпечними, вважають опитані Радіо Свобода перехожі столичних вулиць. Про забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції знають усі, включаючи іноземців. А про забруднене повітря східних промислових міст люди дізнаються одразу, як тільки виходять із потяга. Найчистішими ж регіонами вважають Полтавщину та Закарпаття. Але через вирубку лісів та значну кількість автомобілів – екологічна ситуація в Україні дедалі гіршає у всіх регіонах, кажуть люди. далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG