Доступність посилання

ТОП новини

Чи стало чистішим повітря у Маріуполі, де «найбільше кладовище Європи»?


Протест проти забруднення повітря, Маріуполь, 12 листопада 2012 року
Протест проти забруднення повітря, Маріуполь, 12 листопада 2012 року
Донецьк – Після того, як тисячі маріупольців вийшли на мітинг протестувати проти смогу, в який періодично занурюється місто, в Маріуполі почалися зміни. Компанія «Метінвест» зупинила роботу певних секторів виробництва, щоб розібратися, з чим пов’язане погіршення екологічної ситуації. Чим дихають у Маріуполі зараз і що буде з містом далі, намагалося розібратися Радіо Свобода.

Маріуполь – це промисловий гігант Донецької області, в якому мешкає майже півмільйона людей. Але, незважаючи на те, що в місті є робочі місця, кількість населення скорочується. Як кажуть місцеві мешканці, у Маріуполі розташоване найбільше за територією кладовище Європи.

Після масового мітингу компанія «Метінвест», якій належить меткомбінат «Азовсталь», зупинила на місяць роботу своєї аглофабрики, мартену та коксових батарей, щоб перевірити всі джерела викидів на комбінаті. Однак гендиректор «Метінвесту» Ігор Сирий зауважує, що проблему, яка накопичувалася роками, неможливо вирішити миттєво.

Однак жителі Маріуполя ефект від призупинення виробництва відчули одразу.
Ми жартуємо, що треба чисте повітря в банку збирати, бо, можливо, буде гірше після цього місяця
Елеонора Гайворонська

«Екологічна ситуація різко покращилася. Ми так жартуємо, що треба чисте повітря в банку збирати, бо, можливо, буде гірше після цього місяця. Особливо ми не розслаблюємося, бо пристрасті вщухнуть навколомітингові, і все повернеться на свої місця. Такого дня, щоб взагалі не було ніякого смогу в місті, не буває взагалі», – зазначає Елеонора Гайворонська, представниця «Громадянського об’єднання «Сумління».

Конкретні дії чи декларація в екологічній програмі

Міський голова Юрій Хотлубей розповів, що після мітингу була підтримана ініціатива городян про організацію робочої групи з контролю за виробництвом під час смогових ситуацій. За його словами, влада виступає проти будівництва нових екологічно проблемних підприємств у місті. Водночас він наполягає на тому, що ухвалена міськрадою Програма охорони і оздоровлення навколишнього середовища Маріуполя на 2012-2020 роки все ж є досить ефективною. На цій позиції стоїть і голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

«Я вважаю, та екологічна програма, яка ухвалена, дуже пристойна, але, звісно, це елемент демократії, є й противники цієї програми, – каже він. – Я знаю ситуацію. Але давайте не будемо забувати про те, що робочі місця потрібно зберегти, тому доводиться, скажімо так, обирати».

Екологи ж цю програму вважають декларативною.

«Сама програма непогана, але вона дуже загальна. Там мало конкретики. Наприклад, модернізація – можна найпростіше зробити, а можна зробити все правильно. Ось ці моменти – їх не вистачає. Плюс усі серйозні заходи починаються з 2015-го, 2016 року. А ситуація така – навіть зараз не зрозуміло, що з ринком металу буде. І чи буде у власників бажання це модернізувати. Тому на даний момент, до цих років, програма не ефективна», – зауважує у коментарі для Радіо Свобода Максим Бородін, маріупольський активіст екологічної групи «Дайте кисню».

Мешканці пов’язують погіршення екологічної ситуації із діяльністю двох заводів: ММК імені Ілліча та «Азовсталі». Останній був побудований набагато пізніше, однак саме з ним пов’язують суттєвіші викиди.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG