Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі обговорять подальшу політику ЄС щодо України


Київ – Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зібранні у Брюсселі у понеділок обговорять ситуацію в Україні, яка склалася після парламентських виборів. Про це зазначено у порядку денному зібрання. Експерти, однак, вважають: рішення щодо основного питання – подальшої долі Угоди про асоціацію – ухвалено не буде.

Обговорити подальшу політику щодо України після парламентських виборів у Брюсселі, серед іншого, мають намір учасники зустрічі очільників МЗС країн Євросоюзу.

На думку члена парламентського комітету у закордонних справах, б’ютівця Андрія Шкіля, висновок Європейського Союзу щодо ситуації в Україні буде суворим відносно чинної влади. За його прогнозом, через порушення на виборах представники Євросоюзу «заморозять» процес підписання угоди про асоціацію, хоча формальні кроки, такі, як переклад тексту угоди іншими мовами, робитимуть і далі.

«Відверто можу сказати, що позиція прем’єр-міністра Польщі, який пропонував рухатися далі за угодою, не знайшла підтримки у Німеччини, а це означає, що вона не знайде підтримки на нараді міністрів закордонних справ і у більшості країн-членів Європейського Союзу», – зазначає Шкіль.

Всі розуміють, що змішана система додала виборам гостроти
Володимир Олійник
Уряди країн ЄС і надалі підтримуватимуть євроінтеграційні прагнення України, оскільки, попри певні складнощі, вони зважають на те, який тривалий шлях від радянського тоталітаризму їй вдалося пройти, вважає регіонал Володимир Олійник.

«Всі розуміють, що змішана система додала виборам гостроти, – зауважує депутат. – Тому висновки будуть такими, які, безперечно, будуть враховані Україною з точки зору вдосконалення законодавства».

У Євросоюзу поки що немає єдиної позиції щодо України – експерт

Остаточне рішення щодо Угоди про асоціацію на зустрічі навряд чи оголосять, вважає науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Є позиція, що Київ треба покарати, мінімізувавши всі офіційні контакти
Олександр Сушко
«Є позиція, що з Україною потрібно у будь-якому разі підтримувати діалог і не заморожувати відносини, попри, скажемо так, «неправильну поведінку» офіційного Києва, – пояснює Сушко. – Є й інша: що Київ треба покарати, мінімізувавши всі офіційні контакти. І власне, ці точки зору будуть конкурувати найближчим часом, але Євросоюзові потрібно виробити певну спільну позицію».

У той же час, планується, що, зокрема, Молдові дадуть «зелене світло» для початку другої фази плану дій щодо візової лібералізації з ЄС, оскільки вона на законодавчому рівні виконала всі вимоги Євросоюзу, зауважує експерт у коментарі Радіо Свобода. Українські ж законодавчі ініціативи, такі, зокрема, як щодо заборони пропаганди гомосексуалізму, за словами Сушка, можуть взагалі перекреслити всі попередні набутки.

Між тим, посол України при ЄС Костянтин Єлісеєв заявив, що дату саміту «Україна-ЄС» оприлюднять найближчим часом. Традиційно такий саміт проходить раз на рік. Але цього року початок роботи над підготовкою до саміту з європейського боку було затримано, щоб дочекатися результатів парламентських виборів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG