Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама зустрівся в М’янмі з усіма


Барак Обама цілує лідера опозиції Аун Сан Су Чжі
Барак Обама цілує лідера опозиції Аун Сан Су Чжі
Прага – Під час триденного турне країнами Східної Азії президент США Барак Обама, незважаючи на застереження правозахисних організацій, прибув до М’янми, де зустрівся з президентом цієї країни Тейн Сейном і лідером опозиції Аун Сан Су Чжі, котра провела понад 14 років під домашнім арештом і була звільнена нещодавно лише після зміни військового режиму на цивільний уряд. Це перший в історії візит американського президента до М’янми. Обама прибув туди із Таїланду.

У понеділок Барак Обама відвідав Аун Сан Су Чжі в її будинку в Янґоні, де вона провела майже 15 років під домашнім арештом. Під час зустрічі з лідером опозиції М’янми Обама назвав її «іконою демократії».

«Наша мета полягає в тому, щоб підтримати імпульс до демократії. Це включає розбудову гідних довір’я державних інститутів, встановлення верховенства права, припинення міжетнічних конфліктів та забезпечення для громадян цієї країни більшого доступу до освіти, медицини, економічних можливостей», – наголосив Обама.

Нові лідери М’янми (раніше відомої як Бірма) розпочали досить широкі реформи в цій країні з метою покращити ситуацію після похмурих звітів правозахисних організації за десятиріччя правління військових.

Су Чжі звільнили з-під арешту у 2010 році і вона стала членом парламенту. Тоді військова хунта відкрила шлях для номінального цивільного уряду.

Візит Обами збігся зі звільненням із в’язниць щонайменше півсотні політичних в’язнів, включно з відомими дисидентами.

Тисячі людей вітали Обаму в Янґоні

Для більшості громадян М’янми візит президента США – як початок нової ери, хоча, наприклад, міжнародні правозахисні організації вважають цей візит передчасним, бо в цій країні є ще сотні політв’язнів і триває міжетнічне напруження.

У найбільшому місті країни – Янґоні – в понеділок десятки тисяч людей із вигуками «свобода» вийшли на вулиці привітати Барака Обаму.

Лідер опозиції Аун Сан Су Чжі під час зустрічі з президентом США з певним рівнем обережності зауважила: «Найважчий час у момент переходу, коли ми думаємо, що успіх вже перед нашими очима. Тоді ми маємо бути дуже обережними, щоб ми не спокушувалися міражем успіху, а працювали заради справжнього успіху для наших людей і дружби між нашими країнами».

Перед цим Обама зустрічався з президентом М’янми Тейн Сейном, який і є нині відповідальним за демократичні зміни в державі. Президент США також виступив у місцевому університеті зі словами підтримки з боку Америки демократичних перетворень у цій країні, але тільки в разі послідовних дій нової влади на цьому шляху.

Після візиту до М’янми Барак Обама прибув у понеділок до Камбоджі на закінчення своєї поїздки трьома країнами Південно-Східної Азії.

У столиці країни Пномпені він має взяти участь у щорічному Східноазійському саміті, який проводять країни-члени Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG