Доступність посилання

ТОП новини

Експерти Верховної Ради радять доопрацювати «валютний законопроект»


Фахівці Головного науково-експертного управління Верховної Ради оприлюднили свій висновок щодо законопроекту регіонала Віталія Хомутинніка «Про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою».

Вони вважають, що цей документ потребує доопрацювання.

Зокрема, експерти вказують, що «у супровідних до проекту документах немає жодних розрахунків та обґрунтувань щодо доцільності… справляння збору до Пенсійного фонду України саме у розмірі 15 відсотків від суми операції». Фахівці називають такий розмір збору «надмірним».

Головне науково-експертне управління Верховної Ради також вказує, що «справляння такої високої ставки збору із зазначених операцій викличе певне соціальне невдоволення громадян України, збільшить інфляцію».

«Ухвалення цього рішення призведе до появи «тіньового» обміну валюти поза межами банківської системи, проти чого довгий час йшла тривала боротьба», – наголошують експерти.

Також фахівці наголошують, що пропозиції законопроекту щодо набрання ним чинності через 60 днів з дня опублікування не повною мірою узгоджуються з нормами Податкового кодексу України.

«Податки та збори, їхні ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року», – нагадують депутатам співробітники Головного науково-експертного управління Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG