Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд не став переглядати вирок у справі Луценка


Європейський суд із прав людини повідомив у вівторок, що його Велика палата, яка виконує також апеляційні функції, відмовилася в понеділок узяти до перегляду справу колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, про що просила українська держава.

Таким чином, рішення Страсбурзького суду у справі «Луценко проти України» за 3 липня 2012 року набуває остаточної чинності і вже не може бути оскаржене.

Тим рішенням Європейський суд із прав людини встановив, що затримання Луценка і утримання його під вартою були необґрунтовані, і при цьому була порушена ціла низка статей Європейської конвенції про права людини; влада України відразу заявила, що скористається правом оскаржити його в Великій палаті Страсбурзького суду. Міністр юстиції Олександр Лавринович тоді ж заявив, що Україна виконає будь-яке рішення Великої палати у справі Юрія Луценка.

Європейський суд із прав людини своїм рішенням у липні перелічив сім порушень конкретних статей Європейської конвенції про права людини: два порушення параграфу 1 статті 5 (право на свободу та безпеку) щодо арешту та взяття Луценка під варту, порушення параграфу 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення параграфу 3 статті 5 (право негайно постати перед суддею) у зв’язку і з арештом, і з досудовим ув’язненням, порушення параграфу 4 статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження в застосуванні обмежень на права) у зв’язку зі статтею 5.

Страсбурзький суд також зобов’язав тоді Україну виплатити Луценкові 15 тисяч євро морального відшкодування.
XS
SM
MD
LG