Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вагається між «стабілізаторами» і «модернізаторами»


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров та усі члени Кабміну, які балотувалися на парламентських виборах, написали заяви про звільнення з уряду. У Партії регіонів кажуть, що питання про те, хто з урядовців піде у Верховну Раду, а хто залишиться в Кабміні, залежить від консультацій із приводу створення більшості у новому парламенті. Натомість експерти вважають, що питання урядових ротацій повністю залежить від Президента.

До Верховної Ради балотувалося 8 із 18 членів Кабінету Міністрів. Утім, однозначно на користь роботи в парламенті висловився лише міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога, який виборов мандат у мажоритарному окрузі в Закарпатті. Решта урядовців, у тому числі і сам прем’єр, ще не знають, де працюватимуть.

Як зазначив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, доля членів чинного Кабміну «буде залежати від результатів переговорів про створення більшості в наступній Верховній Раді».

Конкурс на прем’єра – п’ять осіб на крісло

Між тим, опитані Радіо Свобода політологи вважають, що доля урядовців залежить насамперед від одноосібного рішення Президента.
Яка з груп впливу переважить – це і внутрішня інтрига Партії регіонів
Юрій Якименко

«Оскільки немає потреби в парламенті, то Президент тут відіграватиме вирішальну роль. Яка з груп впливу переважить у тому, щоб подати свої кандидатури – це і внутрішня інтрига Партії регіонів», – каже керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко.

Раніше політолог Кость Бондаренко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що на посаду прем’єра, крім чинного голови уряду, є чотири основні претенденти. За його словами, це «кандидатури Арбузова, Хорошковського, Акімової, можливо, Порошенка». Але він також зазначив, що логіку кадрових рішень чинного глави держави прорахувати непросто.

Зміна поколінь з елементами містики

Політолог та позаштатний радник Президента Дмитро Видрін також вважає, що зміни в уряді на даний момент сильно залежать від суб’єктивних факторів.

«Займатися урядом – це займатися містикою, – іронізує він. – Уряд може скластися залежно від випадковості, під настрій – від факторів, які не піддаються аналізу».

Утім, Дмитро Видрін схиляється до думки, що уряд очікує масштабна ротація, внаслідок якої команда, яка працювала на стабільність, зміниться на команду, яка працюватиме на модернізацію.
В уряд треба збирати людей, які принципово інші – і за віком, і за досвідом, і за амбіціями
Дмитро Видрін

«Я гадаю, що зараз все ж таки буде оновлення уряду з точки зору здатності до модернізації. Мені здається, в уряд треба збирати людей, які принципово інші, ніж попередні – і за віком, і за досвідом, і за амбіціями. Думаю, буде кардинальна зміна уряду, як зміна поколінь», – сказав Радіо Свобода Дмитро Видрін.

Між тим, від поінформованого джерела в уряді Радіо Свобода стало відомо, що невизначеність зі складом уряду зумовлена конфліктом між главами Кабміну та Нацбанку. Крапку у суперечці між Миколою Азаровим та Сергієм Арбузовим повинен поставити Президент.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG