Доступність посилання

ТОП новини

Обшук «за зовнішнім виглядом» – це порушення з боку міліції – експерт


Київ – Українці дедалі частіше страждають від незаконних обшуків правоохоронців, зокрема, на залізничних вокзалах. Такими є результати чергового етапу моніторингу мережі неурядових організацій «Міліція під контролем». З висновками спостерігачів погоджуються й ті, хто потерпів від таких дій правоохоронців. У МВС натомість кажуть, що контролюють роботу своїх підлеглих, адже хочуть, щоб міліція стала «помічником людини».

Підозріло виглядаєте, маєте велику сумку, відрізняєтесь за національними ознаками чи уважно роздивляєтеся схеми руху метро? Готуйтеся: вам, імовірно, загрожує обшук. Про це свідчать результати чергового етапу всеукраїнської кампанії «Міліція під контролем» за період з 10 до 30 жовтня 2012 року. Згідно з ними, наявність у пересічної людини бодай однієї з вищеперелічених ознак часто слугувала для правоохоронця достатньою підставою, щоб вимагати документи чи здійснити обшук особи.

Це підтверджують і звичайні громадяни. Зокрема, мешканка Луцька Інна, яку разом з друзями два роки тому затримали міліціонери через підозру в алкогольному сп’янінні.

Нас повезли у відділок і протримали там три години. Розв’язали ситуацію знайомі, які відкупили нас за банку кави
Інна з Луцька
«Ми випили літр пива на п’ятьох, але через це не п’яніють. До того ж, у нашій поведінці не було нічого агресивного чи провокативного. Однак нас попросили показати документи, які засвідчують особу. Деякі дали студентські, однак там немає дати народження. Нас повезли у відділок і протримали там три години. Розв’язали ситуацію знайомі, які відкупили нас за банку кави», – пояснила дівчина у листі Радіо Свобода.



Все через гроші?

Між тим, громадські активісти додають, що більшість таких проблем зазвичай вирішують гроші. Окрім того, міліціонери своїми діями часто принижують честь і гідність людини, порушують її права і, що найголовніше, діють незаконно, наголошують громадські спостерігачі.

У міліції є лише дві підстави для перевірки документів: якщо людина підозрюється у вчиненні якогось правопорушення або вчиняє його у цей момент
Вадим Пивоваров
«У більшості випадків міліціонери називають це зовнішнім оглядом, але такі огляди є прямим порушенням прав людини, адже у законі не прописані. У міліції є лише дві підстави для перевірки документів: якщо людина підозрюється у вчиненні якогось правопорушення або вчиняє його у цей момент. Але, на жаль, часто працівники міліції перевіряють документи безпричинно, на власний розсуд», – вважає Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини, яка є координатором дослідження «Міліція під контролем».

Міліціонери працюють краще, бо мають нові зачіски і форму?

Тим часом у МВС кажуть, що приділяють чималу увагу тому, як працює українська міліція. Адже хочуть, щоб це був «не каральний орган, а помічник людини».

«Якщо взяти дії представників міліції декілька років тому і сучасного міліціонера, то вони вкрай відрізняються. Насамперед, це нова форма, охайна зачіска. Вони підстрижені, напрасовані. Трапляються працівники міліції, які ще не повністю прониклися відповідальністю і, можливо, чинять порушення, але ми вживаємо адекватних заходів», – запевняє головний спеціаліст департаменту громадської безпеки МВС Віктор Шибіко. Він пояснює, що задля виявлення порушень департамент, зокрема, здійснює моніторинг ситуації у регіонах та проводить роз’яснювальні роботи з міліціонерами.

Однак міліціонерові, який справді чинить протиправні дії, в залежності від їхньої тяжкості, сьогодні загрожує догана чи звільнення з органів МВС з направленням відповідних документів до прокуратури, додає Віктор Шибіко.

За результатами аналізу Асоціація українських моніторів дотримання прав людини підготувала для МВС черговий перелік пропозицій щодо поліпшення ситуації з незаконними обшуками. Головним чином – через вдосконалення нормативно-законодавчої бази.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG