Доступність посилання

ТОП новини

Українка поїхала на «Міс Земля» із ріпаком та радіацією (ВІДЕО)


Промо-ролик української учасниці «Міс Земля»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Промо-ролик української учасниці «Міс Земля»

Київ – Українська учасниця «Міс Земля» сумнівається, що її російська колега є авторкою скандальної заяви про «Росію-жебрачку з нескінченною кавказькою війною». Про це вона заявила в інтерв’ю Радіо Свобода. Водночас дівчина розповіла про екологічний проект щодо очищення чорнобильських земель, який вона збирається презентувати на конкурсі. Між тим експерти побоюються, що свої ідеї конкурсанткам не вдасться реалізувати. Однак зауважують, що подібні конкурси є додатковим свідченням украй загрозливої екологічної ситуації на планеті.

Скандальна заява російської учасниці конкурсу краси «Міс Земля» Наталії Переверзєвої викликала чималий резонанс у російськомовному інтернеті. Однак українська конкурсантка Євгенія Прокопенко не впевнена, що авторство цих слів справді належить її колезі.

«Я знаю цю дівчину. Ми з нею дружимо і дуже гарно спілкуємось і, наскільки я знаю, вона такого не говорила. Щось подібне обговорюється, але від самої Наталі я не чула того, про що було написано в пресі й інтернеті», – сказала Євгенія в коментарі для Радіо Свобода на зв’язку по скайпу з Філіппін, де проходить конкурс, і додала, що наразі всі учасниці зосереджені на презентації власних екологічних проектів – одного з визначальних етапів конкурсу.

До прикладу, Євгенія пропонує очищувати чорнобильські землі за допомогою ріпака – рапсу. Адже, тестові дослідження науковців засвідчили, що протягом року ця рослина здатна зменшувати радіацію на квадратному метрі землі з 30 до 20 кюрі. До того ж дівчина зауважує, що подальша переробка радіоактивних стебел ріпака у біогазових установках дозволить отримати біометан – альтернативне паливо.
Я потерпіла від Чорнобиля, і батьки довгий час боролися за моє життя
Євгенія Прокопенко

«Я народилася в рік Чорнобиля, я потерпіла від Чорнобиля, і батьки довгий час боролися за моє життя. Тому ще у дитинстві я дала собі обіцянку, що коли виросту, то обов’язково буду допомагати тим, хто постраждав від Чорнобиля, і допомагати своїй країні боротися з цією проблемою», – наголосила Євгенія Прокопенко.

Серйозні екологічні проекти не для моделей?

Важливість подібних проектів підтверджує й експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, адже, наголошує він, в залежності від технології, ріпак можна переробляти і в бензин, і в біогаз. Водночас експерт сумнівається, що Євгенії, як і іншим конкурсанткам, вдасться втілити свій проект у життя, адже це потребує не лише чималих коштів, але й відповідних умов.
В чорнобильській зоні складно знайти відповідні земельні ділянки, щоб вирощувати стільки ріпака
Юрій Корольчук

«В середньому проекти, які стосуються, наприклад, переробки ріпака у біогаз, стартують від 2-3 мільйонів доларів, щоб побудувати повноцінну установку і виробляти приблизно до 3-4 мільйони кубічних метрів біогазу. В чорнобильській зоні буде складно знайти відповідні земельні ділянки для того, щоб вирощувати стільки ріпака, який потім можна буде переробити повноцінно», – зауважує він.

Тож Юрій Корольчук припускає, що попри свою актуальність, подібні ідеї можуть лишитися лише «красиво оформленими думками», які «додадуть іміджу прекрасним дівчатам». Натомість серйозні проекти, швидше за все, будуть реалізовуватись «у закритих інституціях, які не є публічними», вважає експерт.

«Хай жінки доводять, що вони не тільки красиві» – Литовченко-Прокаєва

Тим часом колишня модель Влада Литовченко-Прокаєва зауважує, що якщо учасницям «Міс Землі» і не вдасться зреалізувати свої ідеї, то вони бодай зайвий раз привернуть увагу суспільства до екологічних проблем планети, які наразі є «справді критичними».
Хотілося, щоб такі жінки своїми сподіваннями і намірами дійсно змінювали світ на краще
Влада Литовченко-Прокаєва

«Сподіваюся, що дівчата належним чином відповідають не лише критеріям краси. Дуже б хотілося, щоб такі жінки своїми сподіваннями і намірами дійсно змінювали світ на краще щодо покращення життя на землі і зміни екологічної ситуації. Хай жінки доводять, що вони не тільки красиві, а ще й дуже розумні», – наголошує вона.

«Міс Земля» вважається одним із найпрестижніших конкурсів краси першого рівня та рекордним за кількістю своїх учасниць. Окрім головного титулу передбачені також номінації «Міс Повітря», «Міс Вода» та «Міс Вогонь».

Цього року змагання під гаслом «Міжнародний рік стабільності енергетики для всіх» проходять на Філіппінах під егідою Генеральної асамблеї ООН. Фінал конкурсу, в якому братиме участь і українська учасниця, запланований на 24 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG