Доступність посилання

ТОП новини

Дія нового КПК дозволить на 35% збільшити виправдальні вироки – Портнов


Кількість виправдальних вироків завдяки дії нового Кримінального процесуального кодексу (КПК) уже через рік може зрости до 35%, прогнозує радник Президента України – керівник Головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов.

«Ми прогнозуємо, що на початковій стадії кількість виправдальних вироків може збільшитися з сьогоднішніх 0,2% до 15% і в міру застосування нового КПК, десь через рік, може, півтора, коли нові розслідування з самого початку відбуватимуться за новим КПК, ми можемо вийти до 30-35% виправдальних вироків», – заявив Портнов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Радник глави держави наголосив, що в новому КПК України врахований досвід розвинених демократичних країн.

«Це статистика інших країн, тих, у яких кримінально-процесуальне законодавство ґрунтується на таких самих нормах, як у нас. Так от, у них кількість виправдальних вироків – до 30-40%», – резюмував Портнов.

Він також заявив, що критика нового КПК необґрунтована. «Новий Кримінальний процесуальний кодекс почав успішно працювати. Єдине, що сьогодні створює певні непорозуміння, – це чутки, які стосуються прав громадян. Наприклад, про те, що нібито обшуки в квартирах громадян можуть відбуватися без санкції суду. Це неправда. Чутки про те, що потрібно носити з собою паспорт, – також неправда. Чутки про те, що без санкції суду можна проникати в житло, що анонімні заяви братимуться до розгляду – й це все неправда», – заявив Портнов.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада.
XS
SM
MD
LG