Доступність посилання

ТОП новини

Фізик-«шпигун» Данилов уже на волі: добро на звільнення давав сам Путін?


Російський фізик Валентин Данилов, 2003 рік
Російський фізик Валентин Данилов, 2003 рік
Прага – Російського фізика Валентина Данилова, що вже провів 10 із 14 присуджених йому років ув’язнення за нібито шпигунство на користь Китаю, випускають із тюрми в суботу, умовно-достроково. Данилов є прикладом «манії шпигунства», яка охопила Росію на початку 2000-х років і призвела до ув’язнення низки відомих учених та звинувачення ще більшої кількості науковців у нібито незаконній передачі секретних наукових даних іноземцям. Звільнення Данилова супроводжується ще більшим посиленням відповідальності за державну зраду у Росії.

Експерти пояснюють обраний час для умовно-дострокового звільнення Валентина Данилова саме спробою Кремля заспокоїти громадську думку щодо нового суперечливого закону, котрий розширює визначення державної зради. Президент Путін підписав ці зміни через день після рішення суду про умовно-дострокове звільнення Валентина Данилова.

Цього вченого засудили до 14 років у 2004 році після трьох років судової суперечки із захистом фізика, який доводив невинуватість Данилова. Але суд під тиском влади все ж вдруге, після першого виправдального вироку, засудив його за нібито передачу державних таємниць до Китаю.

Рішення суду від 13 листопада про умовно-дострокове звільнення Данилова через 10 років було викликане активною кампанією на захист фізика, коли відомі вчені, такі, як Нобелівський лауреат з фізики Віталій Ґінзбурґ, та правозахисники, такі, як Людмила Алексєєва, вимагали його виправдання, називаючи вирок «політично мотивованим».

Адвокат Євменова: Данилов має намір боротися за очищення його імені

Валентин Данилов, незважаючи на свій вік, понад 60 років, має намір довести несправедливість свого ув’язнення. Про це каже адвокат фізика Олена Євменова. «Мені так здалося, що, незважаючи на тривалий термін ув’язнення, він не втратив ні інтересу, ні бажання домагатися свого виправдання», – зазначає вона.

Три роки випробувального терміну після ув’язнення Данилов проведе чи з дружиною в Новосибірську, чи ближче до дочки – в Красноярську.

У своєму блозі на сайті Радіо Свобода Данилов написав, що втратив у тюрмі свої зуби, які хоче замінити штучними, та скаржиться на виснаження, коли у в’язниці годують за калорійними нормами сторічної давнини.
Понад 90 відсотків чи близько 800 тисяч ув’язнених перебувають на диспансерному обліку, понад 25 тисяч – інваліди
Валентин Данилов

«Не дивно, – зауважує Данилов, – що понад 90 відсотків чи близько 800 тисяч ув’язнених перебувають на диспансерному обліку, понад 25 тисяч – інваліди».

Директор центру теплофізики в Красноярському університеті підтверджував після арешту Данилова, що той отримав офіційний дозвіл на співпрацю з китайською фірмою, а впродовж суду фізик сам документально довів, що дані передані ним китайцям про вплив космічного середовища на супутники були раніше доступні з відкритих джерел. Відомі науковці із комітету захисту Данилова вказували на те, що його дані для китайців були доступні у «шкільних підручниках».

Правозахисник Людмила Алексєєва, каже, що Данилов став жертвою своєї довірливості. «Він справив на мене враження дуже відкритої і довірливої людини. Що, власне, і відіграло вирішальну роль у його справі, тому, що, можливо, він не зробив усього належного, щоб запобігти такому повороту у своїй долі», – зауважила відома російська правозахисниця.

Супротивники нового закону про державну зраду, який Володимир Путін підписав днями, кажуть, що, згідно з цим суперечливим документом, у Росії можна посадити за ґрати не лише таких, як Данилов, але фактично будь-кого, хто мав хоча б якийсь контакт з іноземцями.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Claire Bigg
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG