Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетний саміт ЄС завершився нічим


«Мова йде про бюджет до кінця десятиріччя» – Герман Ван Ромпей
«Мова йде про бюджет до кінця десятиріччя» – Герман Ван Ромпей
Брюссель – Кульмінацією фінансових суперечок, що точаться між державами ЄС, став нинішній саміт лідерів співдружності, який не приніс жодних результатів. Два дні поспіль керівники держав-членів вели складні переговори щодо майбутнього семирічного бюджету Євросоюзу. Але безуспішно. Наступна зустріч відбудеться на початку 2013 року. Однак, як стверджують самі керівники деяких країн, об’єднана Європа не має грошей. А якщо деякі з держав і мають, то там відсутнє бажання надалі робити великі внески до спільного європейського бюджету.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей у п’ятницю надвечір оголосив, що для досягнення консенсусу між країнами щодо майбутнього бюджету потрібен ще деякий час. З одного боку, пояснює він, держави-члени змушені добре рахувати гроші, заощаджувати, тож бюджет ЄС теж мусить бути скромнішим. З іншого, ця казна повинна більше працювати на зростання економіки. Однак, рішення щодо нового бюджету так і не було досягнуте.
Мова йде про бюджет до кінця десятиріччя
Герман Ван Ромпей

«Нам буде потрібен додатковий час для завершення рішень. Мова йде про бюджет до кінця десятиріччя, а наступні сім років будуть визначальними для повернення Європи на шлях відновлення та зростання. Отже, (цей бюджет) слід сформувати правильно», – пояснює Герман Ван Ромпей та додає, що у будь-якому разі не варто драматизувати ситуацію.

Амбіційна Європа має мати амбіційний бюджет

Засади для відстоювання амбіційного бюджету Євросоюзу, який би продовжував бути основою необхідних дотацій, скажімо, в науку, транспорт, сільське господарство, сформулював прем’єр-міністр Бельгії Еліо Ді Рупо.

«Основна проблема у тому, що немає достатніх грошей, – пояснив він. – Суттєвий елемент нинішнього бюджету виражений у скороченні його загального обсягу. Це дуже драматично, адже країни-члени мають потребу в допомозі Європейського Союзу. Натомість, що ми бачимо? Цілу низку обмежень, без жодних фінансових амбіцій. І ці амбіції відсутні через Велику Британію».

Тим часом, згадані британці не мають жодного наміру відступати від своїх пропозицій суттєво скоротити європейську казну 2014-2020 років. Прем’єр-міністр Дейвід Камерон каже, що пропозиція, яку після довгих вчорашніх консультацій висунув голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, не годиться.

«Ми постали перед справжньою проблемою, – вважає лідер Великої Британії, – бо там не були враховані наші вимоги скоротити бюджет та додаткові витрати».
Нам потрібно скоротити неприйнятні витрати
Дейвід Камерон

«Зараз не час гратися, не час перекидати гроші з однієї частини бюджету до іншої. Нам потрібно скоротити неприйнятні витрати. Це те, що ми робимо вдома, це ж слід робити і тут, (у ЄС)», – каже британський прем’єр.

Турецький базар

Це схоже на турецький базар, де не так важлива вигода, як сам процес торгу
Ґі Верховстат
Голова групи Альянсу лібералів та демократів у Європарламенті Ґі Верховстат різко критикує нерішучість таких країн, як Німеччина, Нідерланди чи Великобританія, що виступають за скорочення бюджету ЄС. У кулуарах саміту він зауважив, що суми, навколо яких у Брюсселі точилися дискусії, мізерні у порівнянні з тим, що витрачають державні адміністрації у країнах-членах. «Це схоже на турецький базар, де не так важлива вигода, як сам процес торгу», – заявив євродепутат.

Джерела Радіо Свобода у дипломатичних колах повідомляють, що майбутній бюджет ЄС все ж міг бути ухвалений компромісом між всіма членами ЄС, однак, тільки за умови, якщо б відбулася серйозна еволюція у позиції Великої Британії та ще деяких держав. Однак, цього не сталося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG