Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську вшановують пам'ять жертв Голодомору


У Луганську у сквері Пам’яті біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років зібралося близько 40 людей – представників громадських організацій, вчителів, журналістів. Вони поклали квіти до пам’ятника та запалили свічки.

Молебень за загиблими відслужили священики Української православної церкви (Київського патріархату).

Виступаючи перед присутніми голова, Луганського обласного об’єднання «Просвіта», історик Володимир Семистяга нагадав, що в цьому році вшанування пам’яті жертв Голодомору присвячене доброчинцям, які рятували від голоду співвітчизників. За його словами, були такі люди і на Луганщині.

«У 32-33 роках на Старобільщині знайшлися представники влади, які протидіяли Москві. За це Сталін особисто підписав наказ про їхнє знищення», – розповів Володимир Семистяга.

За словами історика, підрахувати тучну кількість загиблих під час Голодомору 30-х на Луганщині неможливо. «Не всі архіви нам доступні, частина архівів знищена. Але практично не було такого району, який би оминув голод. Кожного дня знаходили трупи на вулицях населених пунктів, і навіть у нас у Луганську. Голодні люди йшли із сільських районів, зі Слобожанщини. Там в основному проживали українці», – зазначив Володимир Семистяга.

Присутній на заході колишній директор державного архіву Луганської області Микола Старовойтов розповів, що під час підготовки книги про голодомор на Луганщині у 1932-1933 роках знайшов матеріали про загибель дітей в одному із дитячих будинків області. «За документами у цьому дитбудинку від голоду померло 38 дітей у віці від 2 тижнів до 12 років. Це діти, яких держава взяла під свою опіку, а потім кинула на голодну смерть», – сказав Микола Старовойтов.

Сьогодні у Луганську очікується також вшанування пам’яті жертв Голодомору під політичними прапорами. Очікується участь представників опозиційних партій.
XS
SM
MD
LG