Доступність посилання

ТОП новини

У сутичках через нові повноваження президента Єгипту загинула людина


У Єгипті рух «Мусульманське братство» підтвердив, що один із його членів загинув у неділю і близько 60 людей поранені під час сутичок біля його відділку в місті Дамангур, центрі провінції Бехейра в дельті Нілу.

За повідомленнями, сутички сталися між прихильниками рішення президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, висуванця «Мусульманського братства», розширити свої права, і його супротивниками. Це, як виглядає, перша жертва впродовж кількох днів демонстрацій і іноді сутичок двох сторін через рішення президента надати самому собі значно розширені права і повноваження і заборонити судам розглядати оскарження його дій.

Тим часом Вища рада юстиції Єгипту, найвищий орган судової гілки влади, підтвердила в неділю, що в понеділок матиме зустріч із президентом. Про цю зустріч заявив у неділю сам Мохаммед Мурсі, додавши, що його розширення повноважень тимчасове, і закликавши до далогу.

Вища рада юстиції вже заявляла в неділю, що широкі права, які взяв сам на себе президент країни, мають обмежуватися тільки політичними актами в галузі зовнішньої політики чи національної безпеки.

Рада також закликала суддів країни відмовитися від страйків на протест проти рішення президента Мохаммеда Мурсі, до яких у суботу закликало одне з суддівських об’єднань, Клуб суддів Єгипту.

У суботу Вища рада юстиції вже називала крок Мурсі «безпрецедентним нападом на незалежність судової гілки влади».

Клуб суддів Єгипту, який об’єднує представників правосуддя з усієї країни, закликав у суботу зупинити роботу всіх судів і органів прокуратури на протест проти рішення Мурсі. У цьому заклику дії президента були названі «диким нападом на єгипетське правосуддя». Автори документа закликали голову держави скасувати своє рішення.

А Клуб суддів Александрії оголосив страйк у провінціях Александрія і Бехейра, заявивши, що рішення президента порушує принцип поділу гілок влади.

Натомість державне телебачення повідомило, що інше об’єднання, «Судді за Єгипет», підтримало крок Мурсі.

Із критикою рішення Мурсі вже виступали і у світі, зокрема, у США, в ЄС чи в ООН.

У четвер Мохаммед Мурсі проголосив зміни до тимчасової конституції країни, якими надав сам собі вельми широкі повноваження. За ними, зокрема, укази, розпорядження і закони, видані президентом за весь час його перебування на посаді, починаючи з інавгурації наприкінці червня й до майбутнього схвалення нової конституції і обрання нового парламенту, є остаточними і не можуть бути оскаржені в судах. (Президент Єгипту нині є також одноосібним законодавчим органом у час, коли нижня палата парламенту країни розпущена за рішенням Вищого конституційного суду.)

Крім того, всі судові органи, включно з найвищими судами країни, позбавлені права розпускати верхню палату парламенту, в якій переважають союзники Мурсі, і конституційні збори, які нині працюють над створенням нової постійної конституції Єгипту і членів яких відібрав сам президент.

Запроваджені президентом зміни мають діяти аж до обрання нового складу нижньої палати парламенту десь наступного року; вибори, які проходять у Єгипті за багатоступеневою схемою впродовж кількох місяців, мають відбутися вже після ухвалення нової Конституції країни, яку нині ще тільки розробляють.

Іще одним кроком Мурсі влаштував звільнення генерального прокурора і самочинно призначив нового, якого привели до присяги перед телекамерами вже через лічені хвилини після зачитування заяви президента.

Ці й інші зміни Мохаммед Мурсі мотивував необхідністю «захисту революції», як у Єгипті називають скинення влади колишнього президента Хосні Мубарака.

Критики його дій і прихильники реформ звинувачують Мурсі в захопленні собі диктаторських повноважень і зраді ідеалів минулорічної єгипетської революції.
XS
SM
MD
LG