Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Єгипту сутички на тлі протестів проти рішення президента


Сотні демонстрантів зібралися в столиці Єгипту Каїрі на площі Тахрір перед запланованим протестом проти рішення президента Мохаммеда Мурсі розширити свої повноваження.

Поліція застосувала сльозогінний газ після виникнення сутичок біля площі.

Критики рішення Мурсі заявили, що він вчинив як диктатор, коли минулого тижня проголосив зміни до тимчасової конституції країни. За ними, зокрема, укази, розпорядження і закони, видані президентом, починаючи з його інавгурації наприкінці червня й до майбутнього схвалення нової конституції і обрання нового парламенту, є остаточними і не можуть бути оскаржені в судах.

Крім того, всі судові органи, включно з найвищими судами країни, позбавлені права розпускати верхню палату парламенту, в якій переважають союзники Мурсі, і конституційні збори, які нині працюють над створенням нової постійної конституції Єгипту і членів яких відібрав сам президент.

Запроваджені президентом зміни мають діяти аж до обрання нового складу нижньої палати парламенту десь наступного року. Вибори, які проходять у Єгипті за багатоступеневою схемою впродовж кількох місяців, мають відбутися вже після ухвалення нової Конституції країни, яку нині ще тільки розробляють.

Щонайменше одна людина загинула і десятки були поранені під час сутичок, які виникли після ухвалення рішення Мурсі.

Сьогодні рух «Мусульманське братство» скасував акцію на підтримку президента, щоб знизити напруження.

Вчора Президент Єгипту пішов на частковий компроміс із суддями щодо своїх нових повноважень.
XS
SM
MD
LG