Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єгипту пішов на частковий компроміс із суддями щодо своїх нових повноважень


Президент Єгипту Мохаммед Мурсі погодився в понеділок на частковий компроміс із представниками судової гілки влади, які висловлювали заперечення проти його рішення значно розширити права самому собі, повідомив після зустрічі сторін речник голови держави.

Як сказав журналістам речник Ясер Алі, президент пообіцяв представникам Вищої ради юстиції Єгипту, найвищого органу судівництва, що використовуватиме свої розширені повноваження тільки для так званих «суверенних актів», як у Єгипті називають політичні рішення державних керівників із питань зовнішньої політики чи національної безпеки.

Але, наголосив речник, ніякої зміни тексту конституційної декларації Мурсі, якою він запровадив зміни до тимчасової конституції Єгипту зі своїми новими правами, не буде.

Крім того, президент на зустрічі з чільними суддями повторив, що чинність цієї декларації тимчасова – до схвалення нової постійної конституції Єгипту і обрання нової нижньої палати парламенту, яка була раніше розпущена і законодавчі функції якої нині одноосібно здійснює сам Мурсі.

Також у понеділок поміркований ісламістський рух «Мусульманське братство», висуванцем якого є Мурсі, заявив, що скасовує призначені було на вівторок масові демонстрації на підтримку дій президента.

У неділю Вища рада юстиції закликала Мурсі обмежити свої широкі права тільки цариною «суверенних актів», але не стала закликати його взагалі скасувати своє рішення. Попередніми днями ця рада називала рішення президента «безпрецедентним нападом на незалежність судової гілки влади» через те, що він також заборонив судам розглядати оскарження його дій.

Рішення Мурсі викликало останніми днями низку демонстрацій за і проти нього, в перебігу яких доходило до сутичок із поліцією й іноді між сторонами. У цих сутичках чи від зазнаних травм померли двоє демонстрантів.

Минулого тижня Мохаммед Мурсі проголосив зміни до тимчасової конституції країни, якими надав сам собі вельми широкі повноваження. За ними, зокрема, укази, розпорядження і закони, видані президентом, починаючи з його інавгурації наприкінці червня й до майбутнього схвалення нової конституції і обрання нового парламенту, є остаточними і не можуть бути оскаржені в судах.

Крім того, всі судові органи, включно з найвищими судами країни, позбавлені права розпускати верхню палату парламенту, в якій переважають союзники Мурсі, і конституційні збори, які нині працюють над створенням нової постійної конституції Єгипту і членів яких відібрав сам президент.

Запроваджені президентом зміни мають діяти аж до обрання нового складу нижньої палати парламенту десь наступного року; вибори, які проходять у Єгипті за багатоступеневою схемою впродовж кількох місяців, мають відбутися вже після ухвалення нової Конституції країни, яку нині ще тільки розробляють.

Ці й інші зміни він мотивував необхідністю «захисту революції», як у Єгипті називають скинення влади колишнього президента Хосні Мубарака.

Критики його дій і прихильники реформ звинувачують Мурсі в захопленні собі диктаторських повноважень і зраді ідеалів минулорічної єгипетської революції.
XS
SM
MD
LG