Доступність посилання

ТОП новини

На судову справу обвинувачених у терактах не пустили родичів


Дніпропетровськ – У вівторок Індустріальний районний суд Дніпропетровська почав розгляд по суті справи обвинувачених у 8 терактах у Дніпропетровську та інших містах України. Адвокати заявляють про фальсифікацію справи й необ’єктивність суду. Водночас сторона обвинувачення ніяких претензій до суддів немає і каже про спроби свідомого затягування судового розгляду з боку захисту.

На лаві підсудних у вівторок, на відміну від попереднього слухання, вже четверо – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов та його приятелі Віталій Федоряк, Лев Просвірнін та Дмитро Рева. Двоє заявили, що в них на утриманні є неповнолітні діти, двоє – що мають хронічні хвороби.

Процес відкритий, однак найближчих родичів до зали суду не пустили, бо їх, буцімто, немає у списках присутніх. Батьки й дружини обурені й вважають це тиском на обвинувачених. Дружина Дмитра Реви, який проходить у справі як пособник, каже, що нинішній суд був для неї єдиним шансом побачити чоловіка.
Відтоді, як Діма потрапив до ізолятора, мені весь час відмовляють у побаченні
Дружина підсудного Реви

«Я вважаю, що це злочин проти мене як родички. Відтоді, як Діма потрапив до ізолятора, мені весь час відмовляють у побаченні. Коли Діма перебував під слідством, від мене його так не ховали. Чому їх так ховають?» – зауважила Лариса, дружина підсудного Реви.

Адвокат є свідком у справі?

Ще один конфлікт, пов’язаний з родичкою підсудного, виник уже під час судового слухання. Сторона обвинувачення заявила: адвокат Реви – його сестра Оксана Томчук є свідком у справі, відтак не може захищати його інтереси в суді. Оксану Томчук попросили залишити залу й пригрозили дисциплінарним стягненням – позбавленням ліцензії на адвокатську діяльність. Водночас сама адвокат називає рішення необґрунтованим і підозрює, що це помста за її гучні заяви про фальшування справи.
Процес іде за сценарієм, який диктує прокуратура
Оксана Томчук

«За законодавчими нормами, я не є свідком, адже не володію інформацією щодо суті кримінальної справи. Я не включена до списку свідків. І моє відведення сьогодні є яскравим прикладом того, що суд задовольняє тільки клопотання обвинувачення. Це порушення права Реви на захист. Завтра таким чином можна нейтралізувати всіх адвокатів. Процес іде за сценарієм, який диктує прокуратура», – сказала Радіо Свобода Оксана Томчук.

У відповідь на відведення адвоката захист зажадав відсторонення суддів. Адвокат Віталій Погосян, який заявив таке клопотання, вважає, що суд упереджений і «грає» на боці обвинувачення.
Cуддя підтримує тільки позицію державного обвинувачення
Віталій Погосян

«Вона не дала мені заявити ще одне клопотання. Крім того, моє клопотання про зміну запобіжного засобу було викладене на двох аркушах і містило мотивацію. А у відповіді мотивації не було. Я вважаю, що суддя підтримує тільки позицію державного обвинувачення. Найбільше порушення в цій справі – це те, що, за нормами Конституції України, підозрювана особа впродовж 72 годин має отримати на руки рішення суду про арешт, мій підзахисний досі його не отримав», – розповів кореспонденту Радіо Свобода Віталій Погосян.

«Судовий процес спрогнозувати важко»

Клопотання адвокатів про відведення суддів не задовольнили. Підстав для такого рішення не було, каже державний обвинувач, представник Генеральної прокуратури України Олександр Гладкий. За його словами, сторона захисту наразі свідомо затягує судовий процес.

«Судовий процес спрогнозувати важко. Сьогодні, якби не заявлені клопотання захисту, ми б, певно, перейшли до судового слідства. Захист затягує. Ми вважаємо, що в інтересах самих же підсудних треба швидше завершити судовий процес, в інтересах потерпілих, які чекають кінця процесу», – сказав у коментарі Радіо Свобода представник Генеральної прокуратури.

На засіданні у вівторок суд, на прохання одного з підсудних, ухвалив також рішення про обмеження відео- та фотозйомки під час судового слідства. Представник Генеральної прокуратури Олександр Гладкий пояснив Радіо Свобода, що аудіозапис у залі обмежено не буде.

Наступне судове засідання має відбутися в середу.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG