Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи ховають вивезені гроші у британських офшорах


Рінат Ахметов
Рінат Ахметов
Лондон – Мільярдери з України та інших пострадянських країн користуються британськими офшорами для таємних оборудок з величезними сумами грошей, стверджується в журналістському дослідженні, яке оприлюднила британська газета Guardian.

Статтю ілюструє портрет найбагатшого українця Ріната Ахметова, який також, згідно з публікацією, віддає перевагу таємничості офшорів.

У публікації Guardian стверджується, що Рінат Ахметов є найбільш яскравим прикладом того, як люди, що заробили величезні статки у пострадянських країнах, використовують можливості приховувати свої фінансові справи з допомогою компаній, зареєстрованих на Британських Віргінських островах.

Прикладом цього названо використання вивезених з України грошей для придбання 2007 року найдорожчої квартири у Лондоні за 136 мільйонів фунтів стерлінгів.

Ім’я Ахметова в трансакції не фігурує, але журналістам вдалося виявити, що саме він пов’язаний з компанією Water Property Holdings Limited.

Дейвід Лі, який очолює відділ журналістських розслідувань Guardian, а також є членом Міжнародного консорціуму журналістів-рослідувачів (ICIJ), в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що пострадянські багатії становлять найпомітнішу групу людей, які використовують офшорні компанії.

– В результаті дослідження виявляються разючі факти про те, що є певні групи, які більше, ніж інші, використовують таємничість Британських Віргінських островів. Серед них є китайці, є також індійці, греки, але, безумовно, велику кількість становлять дуже багаті люди з колишніх радянських країн. Це представники Росії, України, Білорусі, особливо помітними також є Казахстан і Киргизстан. Люди з цих країн дуже часто виявляються у списках осіб, які засновують ті офшорні компанії.

– В чому, на Вашу думку, полягає проблема у використанні офшорів?

– Проблем є дві: з британського погляду і, наприклад, з українського. З британського проблема полягає у можливості для іноземних осіб отримувати знижки в оподаткуванні при купівлі нерухомості, особливо в центрі Лондона. Результатом є те, що багато дорогих будівель у Лондоні скуповують багаті іноземці. Це підштовхує ціни на нерухомість у Лондоні, і пересічні британці вже не можуть собі дозволити там жити. Також прибутки не обкладаються податками, і британська скарбниця втрачає потенційні надходження.

Український народ не може бачити, хто вивозить гроші з України за кордон, оскільки усі процеси відбуваються в таємниці
А проблема з українського боку в тому, що український народ не може бачити, хто вивозить гроші з України за кордон, оскільки усі процеси відбуваються в таємниці. Це означає, що коли, наприклад, хтось в Україні краде багато грошей, або дешево дістає собі колишнє державне майно, то вони тоді можуть вивозити кошти, купувати, наприклад, у Лондоні дуже дорогу нерухомість, і ніхто в Україні не знатиме, що саме відбувається. Проблема в браку прозорості, в таємничості, яка створює можливість грабування таких держав, як Україна.

– Попри це, британський уряд постійно наголошує, що хоче приваблювати інвестиції і хоче бачити більше підприємців з грошима? Хіба Британії не вигідно, якщо олігархи ховають тут свої гроші?

– Ні. Для Британії добре, якщо багаті люди створюють тут підприємства, і часом Британії вигідно, якщо багатії купують тут нерухомість. А погано те, що це робиться в таємниці… Якщо у вас є таємна офшорна британська компанія, то гроші в Британію не йдуть, вони не інвестуються в британський бізнес. Британську фінансову систему лише використовують, щоб ховати гроші, здобуті деінде.

– Але ж ця система офшорних зон законна, вона створена рішеннями уряду. Хтось від цього користь, очевидно, отримує?

– Британський уряд контролює Віргінські острови, де офшорні компанії можна створювати таємно з анонімними власниками. Така система існує, бо дехто на ній заробляє, але я не думаю, що це корисно для британської політичної системи загалом. Є лише деякі британці: правники, бухгалтери і фінансові радники – які заробляють на цьому дуже багато, допомагаючи багатіям з пострадянських країн ховати їхні статки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG