Доступність посилання

ТОП новини

У «золотій сотні» України кожен четвертий – «донецький»


Українське видання «Кореспондент» повідомило, що у своєму найновішому числі публікує вже сьому «Золоту сотню» – рейтинг ста найбагатших українців. При цьому видання особливо звернуло увагу, що майже чверть із «золотої сотні» – вихідці з Донецька і Донеччини. Експерти вважають, що таке переважання серед провідних підприємців носіїв донецької «специфічної етики», до того ж значною мірою представників видобувних і виробничих галузей, небезпечне для України.

На першому місці рейтингу, як і в минулі сім років, – мільярдер Рінат Ахметов, статки якого оцінили в 17,8 мільярда доларів, пише «Кореспондент». На другому місці з великим відривом іде Ігор Коломойський – 3,4 мільярда доларів. Третій – новачок списку Вадим Новинський, який змінив у травні цього року російське громадянство на українське; його активи оцінюють у 3,3 мільярда доларів. На четвертому місці партнер Коломойського Геннадій Боголюбов – 3,25 мільярда доларів. П’ятий Дмитро Фірташ – 3,2 мільярда доларів.

Перші четверо заробили свій капітал у металургії, і в усіх них (крім Новинського, про якого за минулий рік нема даних) порівняно з попереднім рейтингом статки зменшилися – у кого на третину, в когось і наполовину. Видання пояснює це здешевленням сировини, зокрема, руди, на світових ринках, а також зниженням інвестиційної привабливості України, де в багатьох із них розташовані основні підприємства. Натомість майже в півтора раза збагатів Фірташ, основна діяльність якого – хімічна промисловість.

При цьому «Кореспондент» відзначив, що практично кожна четверта людина в «золотій сотні» родом із Донецька і області. Цей регіон дає Україні майже 25% багатих людей, тоді як живе в ньому менш як 10% населення країни.

Донеччина: «державна влада і економічний успіх нерозривні»
Всякий успішний бізнес в Україні, особливо якщо ми говоримо про бізнес великий, можливий тільки за сприяння влади або щонайменше за непротидії влади
Костянтин Матвієнко

Експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що це стало можливим через те, що в Україні є «абсолютно нерозривним державна влада і економічний успіх». Тобто, «всякий успішний бізнес в Україні, особливо якщо ми говоримо про бізнес великий, можливий тільки за сприяння влади або, щонайменше, за непротидії влади», сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ми знаємо, що той клан, який перебуває при владі зараз, відрізняється тим, що є згуртованим, дисциплінованим, і там існують певні етичні стосунки, «понятія», певні принципи, на яких будуються, зокрема, і відносини між економічними суб’єктами… Тому тут поєднуються такі чинники: перше – це, звичайно, сприяння влади, друге – це вміння подолати внутрішні конфлікти не у стилі 90-х, а вже все-таки шляхом певного узгодження інтересів, третє – це єдиний арбітр, яким виступає особисто нинішній Президент – ось усе це дає можливість їм бути більш успішними і, відповідно, більш багатими на українському ринку», – каже Матвієнко.

При цьому він зауважує, що певною мірою природно, коли згуртована, цілеспрямована, ресурсно забезпечена команда є потужним суб’єктом.

Переважання носіїв «специфічної етики» з видобувних і виробничих галузей небезпечне

Водночас експерт вважає таке переважання «донецьких» серед чільних українських підприємців небезпекою для України.
Донецька експансія на всю територію України – це для країни становить, м’яко скажемо, певний дискомфорт
Костянтин Матвієнко

«Я казав, що це люди зі специфічною етикою, і коли вони намагаються поширити цю етику на всю країну, то частина країни цього активно не сприймає – демонструючи ставлення до Партії регіонів, наприклад, на виборах: у Центрі і на Заході, та вже, до речі, і на Півдні певною мірою, навіть на Сході – не сприймає через акції протесту, через виведення капіталів і таке інше. Тому донецька експансія на всю територію України – це для країни становить, м’яко скажемо, певний дискомфорт», – наголосив Костянтин Матвієнко.

Водночас від додав, що й економічні перспективи України не найкращі, якщо так буде тривати й далі. Адже донецький бізнес переважно виробничий, видобувний, звертає увагу експерт.

ВВП в галузі IT-технологій створюється переважно в Центрі і на Заході. Львів входить у тридцятку провідних IT-центрів світу! А на Донеччині бізнес має інший характер
Костянтин Матвієнко

«Якщо Ви подивитеся схему створення ВВП в Україні, то ВВП в галузі IT-технологій створюється переважно в Центрі і на Заході. Львів входить (мало хто про це знає) у тридцятку провідних IT-центрів світу! А там (на Донеччині) бізнес має інший характер, більш, скажімо, архаїчний, він відповідає, радше, індустріальному укладові, ніж укладу інформаційному», – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

За даними «Корреспондент.net»

Місце в рейтингу Золота сотня 2012, $ млрд 2011, $ млрд Сфера діяльності
1 Рінат Ахметов 17,8 25,6 металургія
2 Ігор Коломойський 3,4 6,2 металургія
3 Вадим Новинський 3,3 - металургія
4 Геннадій Боголюбов 3,25 6,6 металургія
5 Дмитро Фірташ 3,2 2,25 хімпром
6 Віктор Пінчук 3,19 5,9 металургія
7 Віктор Нунсенкіс 1,7 2,9 металургія
8 Олег Бахматюк 1,6 2,2 агробізнес
9 Костянтин Жеваго 1,5 3,2 металургія
10 Олексій Мартинов 1,46 1,52 металургія
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG