Доступність посилання

ТОП новини

Шифровку Наполеона про план знищення московського Кремля продали більш як удесятеро дорожче від очікуваного


«Наполеон у Москві», художник Альбрехт Адам, 1841
«Наполеон у Москві», художник Альбрехт Адам, 1841
Лист імператора Франції Наполеона Бонапарта, написаний цифровим шифром із Москви 20 жовтня 1812 року про тяжке становище його армії і плани знищити Кремль, який останніми днями привернув увагу преси, продали в неділю на аукціоні у Франції за 187 тисяч 500 євро при тому, що, за оцінками, він мав би коштувати близько 15 тисяч євро.

Найцитованіші фрази з листа – «О 3-й ранку 22-го я збираюся підірвати Кремль» і «Моя кіннота розбилася на друзки, багато коней гине». У комплекті з листом, що його Наполеон написав своєму міністрові закордонних справ, ішла і його розшифровка, зроблена в ті часи.

Документ придбав Музей листів і рукописів із Парижа. Як повідомило агентство Associated Press, ціна на аукціоні, що відбувся в місті Фонтенбло неподалік Парижа, так зросла через те, що за листа змагалися також французи російського походження, які заявили, що хотіли купити його для Ермітажу в Санкт-Петербурзі, бо цей лист «важливий для Росії і росіян».

Директор музею Жерар Лерітьє повідомив агентству, що не шкодує про високу ціну, яку треба сплатити за листа. Він нагадав, що це був лише один із лотів аукціону, на якому його музей купив і значно коштовніші речі – наприклад, 310-сторінковий рукопис Наполеона про мистецтво фортифікації, що його він написав у засланні на острові Святої Єлени, музей купив за 375 тисяч євро. Директор також нагадав, що нещодавно його музей купив іще одного листа Наполеона, до імператриці Жозефіни, більш як за півмільйона євро.

За словами Лерітьє, згаданий лист із Москви привернув найбільше уваги саме через те, що написаний шифром і що в ньому йдеться про плани знищити московський Кремль.
XS
SM
MD
LG