Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС ускладнюють життя шахраям і податковим оазам


Брюссель – У європейській співдружності триває боротьба з тими, хто уникає податків. У четвер у Брюсселі був оприлюднений новий план дій, який має на меті перешкодити схемам відтоку капіталів у офшори, посилити кодекс оподаткування та поглибити податкову співпрацю як всередині ЄС, так і з такими державами, як Швейцарія, Ліхтенштейн чи іншими податковими гаванями. Адже, як заявляє Єврокомісія, через махінації з податками кожен громадянин об’єднаної Європи щороку втрачає 2 тисячі євро.

Різноманітні схеми уникнення оподаткування та несправедливе ведення бізнесу, за оцінками економічних експертів, щороку спустошує загальну європейську казну на один трильйон євро.

Альґірдас Шемета, комісар ЄС із питань оподаткування, митного союзу, аудиту і боротьби з фінансовими порушеннями, оприлюднив план дій для боротьби із податковим шахрайством.
Податкова конкуренція не повинна відкривати можливостей шахраям та тим, хто уникає податків
Альґірдас Шемета

«Податкова конкуренція не повинна відкривати можливостей шахраям та тим, хтоо уникає податків, – пояснює єврокомісар основні принципи цієї дорожньої карти. – Європейська спільнота має зайняти міцнішу позицію щодо третіх країн, бо інакше це сприяє втечі капіталу до офшорів. Нарешті, торговельне оподаткування повинно бути суворішим, а підприємства повинні справедливо вносити свою частку – як учасники спільного ринку».

Чорні списки офшорів та єдиний ідентифікаційний код

Говорячи про треті країни, єврокомісар має на увазі, насамперед, такі відомі податкові оази, як Швейцарія, Андорра чи Ліхтенштейн. Загалом, одна із висунутих сьогодні пропозицій має на меті створення кожною з держав ЄС «чорного списку» офшорних зон, обмінюватися такими даними та спільно з ними боротися. Справедливі принципи оподаткування, за якими функціонує ринок ЄС, повинні поширюватися й за його межами, переконані представники євроустанови.

Єврокомісія пропонує, зокрема, створити у співдружності єдину систему податкових ідентифікаційних кодів та заснувати спільну Європейську платформу податкового управління.

Євроінституція має серйозні наміри ускладнити життя і окремим заможним особам, і цілим підприємствам, які займаються податковими махінаціями. Все ще залишається під сумнівом співпраця у податковій сфері двох країн єврозони – Люксембургу та Австрії, які блокують деякі фіскальні реформи, зокрема, відмовляються скасувати у себе банківську таємницю.
Двадцять п’ять країн-членів вже не мають жодної банківської таємниці
Альґірдас Шемета

«Двадцять п’ять країн-членів вже не мають жодної банківської таємниці, бо вони обмінюються інформацією автоматично, – пояснює Альґірдас Шемета. – Я сподіваюся, що ситуація з оподаткуванням банківських збережень розблокується і ці дві країни теж приєднаються до такого автоматичного режиму. Це – питання часу».

Мільярди-втікачі могли б подолати «грецьку кризу»

Деякі експерти також зауважують, що запропоновані фіскальні реформи можуть призвести до того, що такі країни, як Ірландія чи Люксембург, можуть втратити податкову привабливість для великих мультинаціональних корпорацій.

Наостанок ще одна цифра: 45 мільярдів євро – така сума щороку «втікає» до закордонних податкових оаз із Греції. Як переконують фінансові аналітики та податкові інспектори цієї розбалансованої кризою держави, якщо б вдалося повернути хоча б половину цих грошей, боргові проблеми Греції були б давно вирішені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG