Доступність посилання

ТОП новини

У США Сенат підтримав «акт Магнітського» разом із нормалізацією торгівлі з Росією


Сенат Конгресу США проголосував сьогодні за лібералізацію торговельних відносин із Росією і одночасно за запровадження санкцій проти російських посадовців, котрих вважають причетними до смерті в попередньому ув’язненні російського юриста Сергія Магнітського, який викривав корупцію на високих рівнях у Росії.

Законопроект передбачає суворі обмеження на видачу віз до США таким посадовцям і замороження їхніх активів у США. Інший пункт законопроекту – надання Росії режиму «постійних нормальних торговельних відносин», тобто скасування щодо неї чинності так званої «поправки Джексона-Веніка».

Також цю поправку пропонують скасувати щодо Молдови.

Палата представників Конгресу вже схвалила такий законопроект минулого місяця. Тепер цей документ іде на підпис президентові Баракові Обамі. Як очікують, він підпише його, надавши сили закону, ще до кінця року. В адміністрації Обами підтримують поліпшення торговельних відносин із Росією.

У Росії вже не раз погрожували рішучими і суворими, але неуточненими заходами у відповідь у разі схвалення «акту Магнітського».

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення російських податків для свого замовника, фонду Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як юрист заявив, що встановив цілком протилежне: за його даними, суму в 230 мільйонів доларів, що її фонд уже сплатив як податки, викрали з російського бюджету посадовці Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.

«Поправка Джексона – Веніка» 1974 року узалежнювала певні торговельні переваги для країн із неринковою економікою від свободи емігрувати з цих країн і мала на меті в першу чергу полегшити еміграцію євреїв із СРСР. Чинність цього законодавчого акту вже скасована щодо низки колишніх радянських і соціалістичних країн, зокрема, України, але він далі діє стосовно Росії. Від 1994 року президенти США щороку незмінно надають Росії однорічні винятки з обмежень за цим законом, але Росія домагається його повного скасування, особливо ж після її вступу до Світової організації торгівлі в серпні цього року.
XS
SM
MD
LG