Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент Єгипту припустив можливість відкласти конституційний референдум


Віце-президент Єгипту Махмуд Меккі заявив сьогодні ввечері на телебаченні, що президент Мохаммед Мурсі може погодитися з відкладенням референдуму про затвердження нової конституції за умови, що опозиція гарантує, що не оскаржуватиме це його рішення.

Меккі нагадав, що за законом президент зобов’язаний винести проект конституції на референдум протягом двох тижнів від часу, коли отримає його від розробників, тому формальні підстави оскаржити відкладення референдуму будуть.

Заява пролунала по тому, як у столиці Каїрі демонстранти-супротивники політики Мурсі вже вдруге прорвали сьогодні ввечері загорожі з колючого дроту навколо палацу президента. Цю нову демонстрацію викликала заява Мурсі вчора ввечері, що він не відмовиться від своїх значно розширених власним рішенням повноважень і від референдуму щодо проекту нової конституції, як того вимагає опозиція.

Заворушення тривають у Каїрі й деінде в Єгипті вже кілька днів. Супротивники президента Мохаммеда Мурсі, вихідця з ісламістських кіл, вимагають його відставки, протестуючи проти його рішення минулого місяця значно розширити повноваження самому собі і вивести свої дії з-під судового контролю, а також проти поквапної розробки проекту нової конституції Єгипту, який Мурсі виніс на референдум 15 грудня. Критики і правозахисники кажуть, що цей проект, розроблений переважно ісламістами, передбачає порушення низки прав людини і створення «релігійної держави».
XS
SM
MD
LG