Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує українська корупція?


Київ – Куди йдуть 820 мільйонів гривень бюджетних коштів? Згідно з державною антикорупційною програмою, на боротьбу з хабарами та підкупами. І за словами представників влади, реальні результати такої протидії корупції можна буде побачити уже за 2–3 роки. Між тим громадські експерти у цьому сумніваються, як і в ефективності самої програми.

820 мільйонів гривень бюджетних коштів в Україні передбачено на боротьбу з корупцією до 2015 року, і понад 95 відсотків із них стосуються задоволення потреб Міністерства охорони здоров’я. Зокрема, задля подолання хабарів і підкупів воно має ввести електронний обіг медичних карток.

Водночас за понад 6 мільйонів гривень боротися з корупцію має і Міністерство соціальної політики. Найперше – через запровадження системи електронного документообігу.

Радіо Свобода вирішило поцікавитися у цих двох відомств, яких результатів їм уже вдалося досягти за 2 роки існування антикорупційної програми.

У МОЗ, зокрема, відповіли, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» відповідних коштів у рамках програми на 2011–2015 роки не передбачено.

МВС хоче побороти корупцію за мільярд?

За словами представника фракції Партії регіонів Володимира Олійника, проблеми з фінансуванням заходів антикорупційної програми нині пов’язані з загальною економічною ситуацією як в Україні, так і у світі. Попри це, він запевняє, що передбачені програмою кошти розподіляти намагаються у різних напрямках. До уваги навіть було взято прохання МВС виділити на антикорупційну боротьбу додатковий мільярд гривень, зауважує депутат.
Корупція укорінилася добре і по вертикалі, і по горизонталі
Володимир Олійник

«Оскільки нічого системного не робилося за останні 20 років, а сама корупція укорінилася добре і по вертикалі, і по горизонталі, то потрібно, напевно, 2–3 роки очікувати після прийнятих рішень, що будуть перші результати», – каже регіонал.

Антикорупційна програма – трієчник

Між тим, перший етап громадського моніторингу виконання Державної антикорупційної програми показав: у більшості випадків фінансування жодним чином не пов’язане з подоланням корупції. Адже індикатори виконання завдань мало відповідають їхньому змісові. Окрім того, виконавця аж десяти заходів – «Військової служби справами у Збройних Силах» – насправді не існує. А це, на думку експертів, свідчить про те, що запропонованими індикаторами «фактично не користуються».
На трієчку виконується програма, яка навіть не обговорювалася з громадськістю. Писали її поспіхом, «для галочки»
Олексій Хмара

«На трієчку за старою п’ятибальною шкалою виконується ця програма, яка навіть не обговорювалася з громадськістю. Писали її поспіхом, «для галочки». Всі розуміли, що виконувати цю програму не збираються. Кожен другий захід взагалі не здатен досягнути результату. Щонайменше по 3 цифри взагалі не збігаються. В цій державній програмі немає такого поняття, як «моніторинг і оцінка програми». Гроші витрачаємо, щось робимо, а наскільки це було потрібно, ніхто не знає», – наголошує керівник представництва Transparency International в Україні Олексій Хмара і додає, що навіть за умов повної реалізації такої антикорупційної програми, реального зменшення хабарів та підкупів в Україні не відбудеться.

За останній рік Україна у міжнародному рейтингу сприйняття рівня корупції Transparency International опинилася на 144-му місці зі 176 країн.
Кому українці дають хабарі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
XS
SM
MD
LG