Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські регіонали більше цінують Енгельса, ніж Чорновола?


Мітинг на підтримку перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року
Мітинг на підтримку перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року
Черкаси – У Черкасах депутати міської ради відмовилися перейменовувати вулицю Енгельса на вулицю Чорновола. Це питання двічі ставили на голосування – у звичайному та поіменному режимах. Однак в обох випадках для ухвалення рішення не вистачило кількох голосів.

Зранку, до початку сесії міської ради під будівлею Черкаського міськвиконкому зібралося дві групи людей. З одного боку – близько 40 прихильників Комуністичної партії України. Вони тримають червоні прапори із символікою КПУ та плакат із гаслом «Ні перейменуванню вулиці Енгельса!»

«Місцева влада намагається забрати у нас те святе, що створили Маркс, Енгельс і Ленін. І сьогодні вони намагаються перейменувати вулицю Енгельса у вулицю Чорновола. Хто такий Чорновіл? Давайте згадаймо. Образно кажучи, недоучка. Йому все дуже не подобалося, і він вирішив піти у дисиденти. Порівняно з Енгельсом Чорновіл абсолютно не порівнянні величини», – зазначив у коментарі Радіо Свобода завідувач відділу Черкаського обласного комітету Комуністичної партії України Юрій Данилов.

З іншого боку, під жовтими прапорами «Народного руху України» та з плакатами «В.М. Чорновіл – герой України, Черкащини», «Вулиці Чорновола в Черкасах бути», «Черкаським вулицям – українські назви» стояли близько 20 прибічників перейменування. Долучилася до них і заслужена художниця України Олександра Теліженко.

«Двадцять років Україна – незалежна країна. Пора вже набиратися глузду! Пора вже робити порядок у своєму домі! Чорновіл для Черкащини багато значить. Його вже шанує весь світ. Пора вже нам його вшанувати: та що ж ми такі примітивні?» – зазначила Олександра Теліженко.
Мітинг на підтримку перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року
Мітинг на підтримку перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року

Це «формування культу сумнівної особистості Чорновола» – комуніст

Депутати міської ради під час обговорення теж розділилися на прибічників та противників перейменування. Депутати-комуністи, які наголошували на політичному змісті перейменування, навіть запросили до сесійної зали кількох представників громадськості, які були проти.

Один із них, депутат Черкаської обласної ради від Комуністичної партії України Анатолій Побігайло назвав перейменування вулиці «формуванням культу сумнівної особистості В’ячеслава Чорновола». На такі слова міські депутати із сесійної зали вигукували «Ганьба!».

Натомість голова громадської організації «Воля ХХІ» Назар Обідзінський, який прийшов на запрошення «Народного руху України», спробував переконати депутатів змінити назву вулиці Енгельса на Чорновола.

«Я вважаю, що Черкаси і Черкащина повинні тільки гордитися тим, що у нас у місті буде вулиця, яка носитиме його ім’я», – сказав Обідзінський.

Щоб остаточно ухвалити рішення, черкаським депутатам довелося голосувати двічі – у звичайному та поіменному режимах. Утім, обидва рази не вистачило кількох голосів для ухвалення позитивного рішення.

Такий перебіг голосування здивував керівника Народного руху України в Черкаській області Ігоря Волошина.

«Я все ж сподівався, що здоровий глузд переможе. Сподіваюся, що на наступній сесії це питання знову винесуть на голосування. Але для мене це дійсно шок. І здивувало, що були не всі присутні члени «Батьківщини» та «Партії вільних демократів», для яких це питання дійсно серйозне», – коментує рішення депутатів Ігор Волошин.
Мітинг комуністів проти перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року
Мітинг комуністів проти перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола, Черкаси, 11 грудня 2012 року

Члени Партії регіонів «утрималися»

Більшість депутатів, які утрималися під час голосування, – члени Партії регіонів. Один з них, Ігор Тищенко, на початку сесії ще до розгляду питання просив депутатів підтримати рішення про перейменування, бо сам теж так голосуватиме. Втім, як і більшість своїх колег-регіоналів, під час голосування він, мовляв, «утримався». Після оприлюднення результатів, Ігор Тищенко назвав питання про перейменування «суперечливим» і запропонував вшанувати земляка та провести заходи з відзначення 75-ї річниці В’ячеслава Чорновола. На що міський голова Черкас Сергій Одарич відповів, що своє ставлення до Чорновола депутат уже показав під час голосування.

«От ваша повага до земляка. До людини, яка будувала українську державу, в якій ви маєте сьогодні змогу реалізувати владу. Якби не його зусилля, то де б ми зараз були?» – зазначив Сергій Одарич.

Кілька разів топонімічна комісія ухвалювала рішення про перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола. Наприкінці листопада навіть Івано-Франківська міська рада закликала черкаських колег змінити назву вулиці. На початку грудня виконавчий комітет Черкаської міської ради ухвалив відповідне рішення. Наступним кроком мала б бути підтримка цього рішення депутатами міської ради.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG