Доступність посилання

ТОП новини

Російська авіакомпанія заявила, що оскаржить відхилення її скарги про відшкодування від України за збитий літак


Російська авіакомпанія «Сибір» має намір далі оскаржувати ухвалене сьогодні рішення відхилити її скаргу у справі про відшкодування від України через літак, як припускають, збитий українською ракетою 2001 року, повідомляють агентства з посиланням на її адвокатів.

Зокрема, компанія оскаржуватиме у Верховному суді України рішення Вищого господарського суду України відхилити її касаційну скаргу, а також готує скаргу і до Європейського суду з прав людини, заявили адвокати.

Компанія оскаржувала рішення Господарського суду Києва, яке раніше підтвердив Апеляційний господарський суд Києва, відхилити її позов про відшкодування на суму у 15 мільйонів 320 тисяч доларів США.

Позов відхилили після того, як нова українська експертиза 2010 року заявила, що літак російської компанії не міг бути збитий українською ракетою, як вважали раніше.

Російська компанія продовжує наполягати, що її пасажирський літак Ту-154 рейсу з Тель-Авіва в Ізраїлі до Новосибірська в Росії зазнав катастрофи над Чорним морем 4 жовтня 2001 року саме тому, що його збила українська зенітна ракета з комплексу С-200, випущена під час навчань у Криму.

У тій катастрофі загинули 78 людей: 66 пасажирів, переважно громадян Ізраїлю, і 12 членів російського екіпажу.

Україна вже виплатила родичам загиблих відшкодування по 200 тисяч доларів США за загиблого; кілька родичів відмовилися прийняти його, бо Україна наголосила, що це аж ніяк не юридичне визнання вини, а лише гуманітарний жест доброї волі. Компанія «Сибір» (нині виконує рейси під торговою маркою S7 Airlines) відшкодування не отримала.
XS
SM
MD
LG