Доступність посилання

ТОП новини

Папа Бенедикт XVI вже озвався у мережі Twitter (ВІДЕО)


Папа Бенедикт вперше твітнув
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Папа Бенедикт вперше твітнув

Прага – Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий у середу вперше озвався у соціальній мережі – на створеній ним ще на початку грудня сторінці в мережі Twitter. Глава Ватикану приєднався до тих релігійних діячів у мережі, котрі пишуть нині понад 140 мовами. На перше ж привітання Папи надійшли вже десятки тисяч відгуків у його чаті. До мережі приєдналося у зв’язку з участю в ній понтифіка понад 600 тисяч нових учасників.

Перше привітання Папи звучить так: «Дорогі друзі, я радий можливості спілкуватися з вами у Twitter. Дякую за щедрі відгуки від усього серця». Бенедикт Шістнадцятий використовує в Twitter ім’я @pontifex, що дозволяє контактувати з Понтифіком у цій мережі на 8 рахунках вісьмома мовами.

Зейнеп Тюфекчі, соціолог і коментатор соціальних мереж із Центру інформаційних технологій у Прінстоні (США), каже, що участь релігійних діячів у соціальних мережах допомагає їм увійти швидше в контакт із іншими людьми.

«Якщо ви релігійний лідер, ви можете звертатися до ваших послідовників через проповіді чи поштою. Але це стало тепер лише частиною спілкування релігійних лідерів, бо у них є нові способи контактів із людьми (соціальні мережі)», – зауважила Зейнеп Тюфекчі.

Бенедикт Шістнадцятий, звичайно ж, не перший релігійний лідер, котрий почав користуватися Twitter. Глава коптської церкви, Папа Тавадрос Другий з’явився в Twitter 27 листопада, лише через 9 днів після свого обрання на престол. Він уже послав понад 20 повідомлень англійською, арабською і отримав понад 15 тисяч відповідей.

Вселенський патріарх Варфоломій у Константинополі використовує Twitter для спілкування з журналістами. Лідер євангельських християн-баптистів США Джойз Маєр також збирає щодня у Twitter тисячі своїх послідовників, їх уже нараховується до півтора мільйона. Це навіть більше, ніж число послідовників, яких мають у Twitter деякі політики чи інші знаменитості.

Обама має понад 24 мільйони прихильників у Twitter

Нещодавній твіт президента США, в якому він привітав з єврейською Ханукою, виявив понад 24 мільйони його прихильників у мережі Twitter, які поверталися до чату понад 3 тисячі разів.

Одним із активних учасників Twitter є єврейський рабин Шмулі Ботеяк, названий у США одним із найбільш впливових релігійних діячів. Наприклад, Далай-лама, тибетський лідер у вигнанні, має в Twitter майже 6 мільйонів послідовників, а їхні повернення в чат цієї мережі нараховують тисячі. Також бере участь у Twitter і духовний лідер Ірану аятола Хаменеї.

Експерти кажуть, що використання Twitter релігійними діячами, тим же Бенедиктом Шістнадцятим, у діалоговому режимі могло б стати революційним для релігійної традиції.

«Якщо він (Папа) перейшов би від окремих заяв чи звернень до діалогу, це стало б величезним кроком. Це змінило б релігію. Це змінило б католицьку церкву. Це б призвело до зовсім іншого світу», – зазначає соціолог Зейнеп Тюфекчі.

Поки що Папа братиме обмежену участь у Twitter, включно з реакціями на головні події, відповідати на деякі з відібраних питань учасників мережі, розміщати тут свої версії проповідей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG