Доступність посилання

ТОП новини

Анхар Кочнева могла співпрацювати зі спецслужбами Росії – експерт


Київ – У світовій павутині набрав кілька мільйонів переглядів заклик сирійських бойовиків не випускати із Сирії живими українців, росіян та іранців. Також у відеозверненні вояки угруповання «Вільна сирійська армія» погрожують 13 грудня стратити українську громадянку – журналістку Анхар Кочневу. Наскільки серйозні і небезпечні для житя громадян України та Росії ці заяви?

Журналістку і перекладачку Анхар Кочневу викрали 8 жовтня бойовики з «Вільної сирійської армії». Першими про її звільнення повідомила знімальна група російського телеканалу НТВ, із яким Кочнева співпрацювала.

А за кілька днів українські дипломати звернулись до компетентних органів Сирії з проханням посприяти у звільненні журналістки. Міністерство закордонних справ через Посольство України у Дамаску передало сирійським колегам відповідну ноту.

Сирійці Кочневу не знайшли, натомість в інтернеті з’явилось відеозвернення журналістки з проханням, щоб посольства України і Росії виконали вимоги її викрадачів. Кочнева говорила арабською мовою, але які саме вимоги мають її викрадачі, не сказала.



Пізніше стало відомо, що вояки «Вільної сирійської армії» вимагають викуп у 50 мільйонів доларів США за життя і звільнення Анхар Кочневої.

Шпигунка чи журналістка?

28 листопада у наступному відеозверненні Кочнева, яка є співробітницею відомого російського телеканалу НТВ, визнала, що співпрацювала з російськими спецслужбами. За словами експерта з питань безпеки Олександра Скіпальського, Кочнева справді могла співпрацювати з цими службами.
Вона справді могла співпрацювати зі спецслужбами Російської Федерації
Олександр Скіпальський

«Жінка, яка там працювала перекладачем і спілкувалась з різними делегаціями, це така важлива деталь, яка дозволяє стверджувати, що вона справді могла співпрацювати зі спецслужбами Російської Федерації», – вважає експерт.

Вона брала активну участь у співпраці між сирійськими і російськими військовими
Ігор Семиволос
З ним згоден і виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. «Коли доросла людина свідомо їде у країну, де відбувається громадянська війна, вона має розуміти, чим це може для неї закінчитись. Вона брала активну участь у співпраці між сирійськими і російськими військовими, – нагадує Семиволос. – Вона брала участь у переговорному процесі, а це розглядається сирійськими повстанцями як участь у війні на боці однієї зі сторін».

Київ вимагає звільнити Кочневу, але реакція бойовиків може бути зворотною

Міністерство закордонних справ України 12 грудня заявило, що у разі застосування викрадачами журналістки методів фізичного чи іншого впливу на неї, «невідворотним наслідком для всіх причетних до таких дій буде настання у повній мірі відповідальності за скоєння злочину».

За кілька годин після оприлюднення заяви в інтернеті бойовики оголосили про наміри не випускати за межі Сирії українців та росіян живими. Ігор Семиволос вважає ці заклики небезпечними для українців та росіян, а викликала їх, на його думку, саме офіційна заява МЗС України. Як наголошує експерт, українські спецслужби не контролюють ситуацію настільки, щоб робити подібні різкі заяви.

Кореспондент Радіо «Вільний Ірак» Михайло Аландаренко вважає, що заяви радикально налаштованих бойовиків несуть реальну загрозу, оскільки «Вільна сирійська армія» – одна із радикально налаштованих груп повстанців, члени якої називають себе «моджахедами» і готові оголосити війну «невірним».
Треба, щоб Україна евакуювала з Сирії якнайбільше своїх громадян – жінок і дітей. Тому що наслідки можуть бути дуже серйозними
Михайло Аландаренко

«Це дуже серйозний заклик! Треба, що українська влада звернула на нього серйозну увагу і треба, щоб Україна евакуювала з Сирії якнайбільше своїх громадян – жінок і дітей. Тому що наслідки можуть бути дуже серйозними», – попереджає Аландаренко.

Голова сирійської громади України Салем Ханум стверджує, що Кочневу можуть стратити, щоб довести міжнародній спільноті силу «Вільної сирійської армії».

«Росія – на боці Сирії, сирійського народу. Російські журналісти правдиво висвітлюють ситуацію у цій країні. Кочнева виконувала свою роботу, і стала жертвою викрадачів через свої правдиві повідомлення», – наголошує Ханум.

МЗС України тим часом радить співгромадянам утриматись від поїздок до Сирії і продовжує боротись за життя Кочневої.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» просить владу США і країн ЄС домогтися її звільнення. «Репортери» також закликали «Сирійську вільну армію» негайно звільнити журналістку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG