Доступність посилання

ТОП новини

Націоналіст вперше став заступником Голови Верховної Ради (ФОТО, ВІДЕО)


Київ – У Верховній Раді знову побилися опозиція з більшістю. У четвер це сталося двічі. Приводами для сутичок стали намагання регіоналів голосувати картками відсутніх депутатів, а також їхні спроби виступати з парламентської трибуни російською мовою. Попри це, парламентарі змогли обрати Голову Верховної Ради, обох його заступників, а також підтримати кандидатуру Миколи Азарова на посаду Прем’єр-міністра.

У Верховній Раді протягом дня відбулися дві сутички між опозиційними та провладними депутатами. Зранку 242 депутати проголосували за початок обговорення кандидатур на посаду спікера. Опозиціонери побачили, що деякі депутати від провладної більшості не голосували особисто, і почали вимагати виконання норм регламенту та Конституції.

Бійка почалася після того, як депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель спробувала вихопити в одного з регіоналів картку, якою він голосував. Коли той відмовився віддавати картку, опозиція кинулася блокувати трибуну.
Верховна Рада, 13 грудня 2012 року
Верховна Рада, 13 грудня 2012 року
Не «Свобода» фашисти, а ті, хто бив лежачу людину ногами – Кужель

Під час сутички депутат від «Батьківщини» Олег Медуниця впав біля трибуни, регіонали штовхали його ногами і не давали встати. Інші депутати душили один одного, це було дуже жорстоко, поділилася враженнями Олександра Кужель.
Не «Свобода» фашисти, а оце фашисти. Один із них є головою «Міс-Україна», Олександр Онищенко, мільярдер, а другий – Вадим Колесніченко. Били людину, коли вона лежала
Олександра Кужель

«Найстрашніше, що ми побачили, що людину, яка впала били ногами по голові. Це є фашизм. Не «Свобода» фашисти, а оце фашисти. І один із них є головою «Міс-Україна», пан Олександр Онищенко, новообраний мільярдер, а другий – це Вадим Колесніченко. Били людину, коли вона лежала», – розповіла Кужель.

У свою чергу Олег Медуниця заявив, що не постраждав у бійці.

Все нормально, живий-здоровий. Били ногами, били руками
Олег Медуниця
«Все нормально, живий-здоровий. Били ногами, били руками. Але це така справа. Гадаю, що це не змінить нашого ставлення до особистого голосування у цьому парламенті. З цими шахраями можна тільки силою, за їхніми правилами, по їхнім поняттям. Тоді вони будуть тебе поважати і виконувати закон», – зауважив Медуниця.
Верховна Рада, 13 грудня 2012 року
Верховна Рада, 13 грудня 2012 року

Ми не будемо спостерігати, як блокується робота – Шуфрич

За словами депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича, регіонали свої дії вважають адекватними ситуації.

«Вчора ми не хотіли діяти більш емоційно і відповідати на дії опозиції. Сьогодні ви вже бачите, що ми не будемо спостерігати, як блокується робота президії і Верховної Ради в цілому», – наголосив Шуфрич.

У протистоянні брали участь також лідери фракцій, в тому числі, Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк.

Кулаки чемпіона світу у важкій вазі – це ядерна зброя – Кличко

Віталій Кличко не брав участі у протистоянні, водночас він запевнив, що блокування було необхідним, а також заявив: особисто не братиму участі у парламентських бійках і надалі.
Кулаки боксерів, професійних спортсменів прирівнюються до використання зброї
Віталій Кличко

«Кулаки боксерів, професійних спортсменів прирівнюються до використання зброї, а кулаки чемпіона світу серед професіоналів у важкій вазі – це ядерна зброя», – зауважив Кличко.
Віталій Кличко і Олег Тягнибок під час ранкового засідання ВР, 13 грудня 2012 року
Віталій Кличко і Олег Тягнибок під час ранкового засідання ВР, 13 грудня 2012 року
Тим часом, депутат від «Свободи» Ігор Мірошниченко припустив, що бійка у сесійній залі була не останньою.
Якщо Партії регіонів буде потрібна кількість депутатів у цій залі, кожен за себе віддасть голос
Ігор Мірошниченко

«Якщо Партії регіонів буде потрібна кількість депутатів у цій залі, кожен за себе віддасть голос, тоді ми можемо бути проти, але ми не будемо блокувати парламент», – сказав Мірошниченко.

Рибак – спікер, Азаров знову прем’єр
Володимир Рибак
Володимир Рибак
Після оголошеної внаслідок блокування перерви, депутати повернулися до обговорення кандидатури на посаду Голови Верховної Ради. Опозиціонери більше на бачили, щоб представники більшості намагалися голосувати картками відсутніх депутатів.

Утім, через інші причини, сталася друга за день бійка. На парламентську трибуну вийшов Вадим Колесніченко, який почав свій виступ російською мовою. Свободівці почали кричати, щоб він виступав українською, і побігли до трибуни. Їм назустріч кинулися регіонали. Після ще однієї перерви депутати протягом півгодини обговорили кандидатуру Володимира Рибака на посаду спікера парламенту і голосами фракцій Партії регіонів, Компартії та 12 мажоритарників-самовисуванців призначили його. Новий спікер висловив задоволення з цього приводу.
Вадим Колесніченко за трибуною
Вадим Колесніченко за трибуною


«Ситуація була не проста, але ті питання, які ми планували, всі розглянули. Сьогодні є Голова Верховної Ради та його заступники», – зазначив Рибак.
Руслан Кошулинський
Руслан Кошулинський

Першим віце-спікером Верховна Рада обрала комуніста Ігоря Калєтніка, ще одним віце-спікером за рішенням парламенту став свободівець Руслан Кошулинський.

Після цього Верховна Рада приступила до розгляду питання про прем’єра і за півгодини підтримала кандидатуру Миколи Азарова. Це стало можливим завдяки Компартії та самовисуванцям.

Також депутати проголосували за постанову про перелік і кількісний склад комітетів Верховної Ради 7-го скликання, не затвердивши їхній склад. Після цього Володимир Рибак закрив засідання до 18 грудня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG