Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд визнав Македонію винною у справі про викрадення


Європейський суд із прав людини визнав сьогодні Македонію винною в порушенні низки статей Європейської конвенції прав людини у справі чоловіка, якого таємно затримали в цій країні спецслужби США, підозрюючи його в тероризмі.

Халед ель-Масрі, громадянин Німеччини родом із Лівану, за рішенням Страсбурзького суду має отримати від Македонії 60 тисяч євро відшкодування.

Як вирішив суд, Македонія винна в тому, що затримала ель-Масрі і допитувала його протягом 23 днів в одному з готелів у столиці країни Скоп’є, а також дозволила, як вважають, агентам ЦРУ США завдавати йому тортур і таємно вивезти його за межі країни, після чого його ще чотири місяці утримували в неналежних умовах на території Афганістану 2004 року.

Раніше Халед ель-Масрі, якого після двох голодівок звільнили і повернули до Німеччини без вибачень і пояснень, уже без успіху намагався домогтися справедливості в судах США і Європи. Він оскаржував практику позасудових затримань, допитів і таємного утримання в різних країнах світу без висунення обвинувачень, до якої вдавалися спецслужби США щодо підозрюваних у тероризмі (англ. rendition).
XS
SM
MD
LG