Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську «на Варвари» музейні вечорниці вишивальниць


Один із експонатів виставки
Один із експонатів виставки
Сьогодні ввечері у Дніпропетровському художньому музеї відкрилась виставка ручної художньої вишивки «Рушникова стежка». Експозицію приурочили до Дня Святої Варвари, яка здавна в Україні вважалась покровителькою вишивальниць та швачок. Цього дня дівчатам не можна було прати, білити чи місити глину – дозволялося тільки вишивати.

Серед авторів робіт – науковий співробітник музею, художниця з етнічного костюму Антоніна Бондарук та учениці очолюваної нею лабораторії з вивчення української вишивки та народних звичаїв «Берегиня». Вони представили вишиті обереги, створені за давніми українськими традиціями, – весільні хустки та рушники, настільники-убруси тощо, а також вузликові ляльки, які здавна використовувались у народному побуті. Виставка доповнена авторськими панно Антоніни Бондарук, на створення яких вона витратила кілька років.

Дніпропетровські вишивальниці, які зібрались на свято, розглядають ручну вишивку не тільки як давнє ремесло, а й як спосіб життя. Антоніна Бондарук, зокрема, розповіла Радіо Свобода: «Кожна дівчина обов’язково залучалася до вишивання весільного рушника, тому що ця робота була сповнена надзвичайного змісту. Весілля завжди вважалося кульмінаційною подією життя. Рушник – наче тканина долі, де голка в безперервному коливальному русі створює життєву стежку. Для оздоблення рушників використовували різні декоративні прийоми, основним із яких був рушниковий шов, що для українців став своєрідним національним генетичним кодом».

За словами художниці, в Україні розрізняють понад сто технік одностороннього та двостороннього вишивання, частина з них уже майже забуті.

Свято завершилось українськими піснями у виконанні молодих вокалістів Дніпропетровського музичного коледжу.
XS
SM
MD
LG