Доступність посилання

ТОП новини

5 збірок мемуарів Юрія Шевельова презентували в Києві


До 104-ої річниці від дня народження культуролога, мовознавця та славіста Юрія Шевельова (Шереха) у Києві презентували одразу 5 збірок його мемуарів: двотомник «Я — мене —мені...(і довкруги). Спогади» та тритомник «Пороги і Запоріжжя: Література. Мистецтво. Ідеології».

Унікальність видань у тому, що всі есе, що увійшли до збірок, були вибрані та узгоджені автором.Письменниця Оксана Забужко називає ці книги історією 20 сторіччя, в яких поставлений діагноз цілій епосі. Вона пригадала, що сам Шевельов казав про те, що зробив для української мови те, що Михайло Грушевський зробив для історії України.

«Це справді подарунок. Слава тобі Господи, що українська нація отримала 5-ти томник одного зі своїх найвидатніших інтелектуалів 20 сторіччя, а це означає, що можемо не дуже себе соромитися, а маємо і чим пишатися», – наголосила Оксана Забужко.

Літературознавці називають ці книги чтивом не для дітей, але радять мати їх у кожній родині, наголошуючи, що кращого мислителя, який би так майстерно перетворював своє життя на текст, знайти неможливо.

Справжнє прізвище Юрія Шевельова – Шнайдер (його батько був німцем).

Шевельов є автором 17 фундаментальних наукових праць із мовознавства, він став відомим насамперед завдяки дослідженням історичної фонологїї української мови.

Шевельов ввів українську мову в міжнародний лінгвістичний обіг і заперечив існування спільної колиски для «трьох братніх народів». Був людиною енциклопедичних знань. Цікавився архітектурою, кінематографом, літературознавством, мистецтвом і, як стверджують ті, хто його знали, мав дуже тонке почуття гумору. Окрім посад професора Гарвардського та Колумбійського університетів, Шевельов був іноземним членом НАН України, а також став почесним доктором Альбертського, Люндського, Харківського університетів та Києво-Могилянської академії.

50 років зі свого 94-літнього життя мовознавець прожив у Нью-Йорку.
XS
SM
MD
LG