Доступність посилання

ТОП новини

США: Конгрес і продаж зброї


Ушанування пам'яті жертв стрілянини у Ньютауні
Ушанування пам'яті жертв стрілянини у Ньютауні
У США знову загострилася дискусія щодо продажу зброї, яку спричинило вбивство школярів у містечку Ньютаун, штат Конектикут. У Конгресі лунають заяви законодавців на користь жорсткіших законів щодо продажу автоматів типу М-16 або Калашнікова. Подібні заклики були і раніше, але загибель двадцятьох дітей потрясла всю Америку.

Коли президент Барак Обама, який прилетів до Ньютауна на громадську панахиду, висловлював співчуття родинам загиблих, він водночас говорив про необхідність впровадження суворіших вимог для продажу зброї.

«Чи ми справді ладні визнати, що ми безсилі перед загрозою кривавої розправи? – риторично запитує Обама. – Що політику занадто важко змінювати?».

Для Конгресу зміна політики щодо правил продажу вогнепальної зброї досі була надто важкою справою з двох причин: слабка підтримка з боку громадськості та потужне збройне лобі.

Перед початком засідання Сенату капелан верхньої палати Баррі Блек, виголошуючи молитву, сказав: «Боже, допоможи нашим законодавцям діяти, не гаючи часу».

Ми повинні визнати реальність, що ми недостатньо робимо для захисту наших громадян
Гері Рід
Відгомоном прозвучала заява Гері Ріда, лідера демократичної більшості Сенату. «Ми повинні визнати реальність, що ми недостатньо робимо для захисту наших громадян.У наступні дні і тижні ми проведемо серйозну розмову і вдумливі дебати про те, як змінити закони та культуру, що дозволяє подальше зростання цього насильства».

Хто підтримає заборону?

Сенатор Дайян Файнстайн, демократ від Каліфорнії заявляє, що коли наступного місяця збереться новий склад Конгресу, вона запропонує свій законопроект.

«Він передбачає заборону продажу, передачі та ввозу автоматичної зброї – не ретроактивно, але перспективно, – наголошує сенатор Файнстайн. – Цей законопроект так само заборонить довгі магазини для набоїв, барабани та стрічки, що містять понад 10 набоїв».

Сенатор Патрік Лігі, голова Юридичної комісії, заповідає спеціальні слухання про шляхи запобігання стрілянині у громадських місцях.

«Якщо існують практичні й розумні шляхи уникнення подібної трагедії, то ми повинні докласти зусиль і знайти їх, – сказав сенатор, звертаючись до Обами. – І тоді, пане президенте, ми мусимо знайти в собі мужність проголосувати за такі кроки».

Між тим, все це голоси демократів. Хоча деякі впливові республіканці теж підтримують перегляд законів про продаж зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG