Доступність посилання

ТОП новини

США: масові вбивства. Що робити?


Жалоба за загиблими під час стрілянини у школі, Ньютаун, штат Коннектикут, 16 грудня 2012 року
Жалоба за загиблими під час стрілянини у школі, Ньютаун, штат Коннектикут, 16 грудня 2012 року
В Америці в понеділок почали ховати дітей – жертв масового вбивства у школі містечка Ньютаун, штат Коннектикут. У жалобі вся країна на чолі з президентом. Барак Обама кілька разів витирав очі, промовляючи перед мешканцями Ньютауна. Разом з тим, американці вимагають від уряду й Конгресу рішучих дій, аби не допустити повторення трагедій.

Американці запитують: чи можливо запобігти повторенню трагедії Ньютауна?

Президент Барак Обама закликає до рішучих дій. Виступаючи у Ньютауні він, зокрема, сказав, що треба покласти край масовим вбивствам.

«Відколи я став президентом, це вже вчетверте ми збираємося, щоб втішати громаду, морально розтрощену масовими вбивствами, – сказав президент Обама. – Вчетверте ми втішаємо родини жертв. Крім того, безкінечні повідомлення про смертельну стрілянину по країні. Мало не щодня – жертви, багато з них діти, у містечках і великих містах по всій Америці. Ми вже не можемо толерувати цього. Цим трагедіям треба покласти край».

Те, що сталося у Ньютауні, де минулого тижня загинуло 20 малюків і шестеро вчителів у початковій школі – чи не найжахливіше масове вбивство за всю недавню історію.

У моєму селищі Гартсдейл люди кладуть квіти просто перед будинками, спускають прапори на флагштоках. Мер Пол Файнер пропонує заборонити проведення ярмарку зброї, запланованого на початок лютого.

Що робити, аби не було повторення?

Конгресмен Джон Ларсон від штату Коннектикут у телеінтерв’ю пропонує схвалити закон про обмеження продажу автоматичної зброї.

«Ми повинні діяти. Ми не можемо стояти і спускати прапори і вболівати разом з усіма у Ньютауні, – зазначає законодавець. – Заради цих батьків ми несемо відповідальність, ми повинні щось робити».

Це так, але що саме робити? Божевільні, збочені люди є всюди і варту біля кожного поставити неможливо, можна лише обмежити таким особам доступ до вогнепальної зброї.

Але ж на лобі божевільного не написано, що він божевільний. Якщо обмежувати доступ до зброї – то для всіх.

Тож, чи суспільство ладне обмежувати продаж зброї?

Друга поправка до Конституції стверджує: «Право народу володіти й носити зброю не підлягає обмеженням».

Між тим, за найновішою статистикою, нині на понад 300 мільйонів американського населення, включно з немовлятами, припадає 300 мільйонів одиниць вогнепальної зброї.

Від 1990 року соціологічний Інститут Геллопа опитує американців: чи на їхню думку регулювання продажу зброї мусить бути суворішим?

Так от, дедалі менший відсоток американців бажає цього. Якщо 1990 року 78 відсотків опитуваних погоджувалися з впровадженням істотних обмежень, то 2007 року – 51 відсоток, а 2010 – менше половини, 44 відсотки.

Торік більшість опитуваних виступала за те, щоб регулювання продажу зброї залишалося як є, або й навіть пом’якшало.

Тим не менше, впливова у цьому питанні Національна стрілецька асоціація щойно заявила, що вона виступає за суворіший контроль продажу автоматичних гвинтівок. Тепер слово за Конгресом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG