Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура може примусово взяти в Ющенка кров – Кузьмін


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко
У прокуратури з’явилися повноваження примусово взяти кров у колишнього Президента Віктора Ющенка в рамках розслідування справи про його отруєння, але слідство сподівається на добровільну здачу аналізів. Про це заявив перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін під час прямої телефонної лінії в газеті «Комсомольская правда в Украине».

«Новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає можливість примусового відбору зразків, і в цьому зв’язку ми повернемося до питання про необхідність отримання зразків крові. Ми ще раз пропонуємо йому здати кров», – сказав Кузьмін.

За його словами, якщо зразки не будуть отримані, то розслідування справи припинять.

Водночас речниця Ющенка Ірина Ванникова заявила, що екс-президент готовий на нову експертизу крові тільки із залученням кількох міжнародних лабораторій.

«Пан Кузьмін вдається до шантажу чи банальної бравади, чим ризикує скомпрометувати новий КПК, українську правоохоронну систему в цілому та об’єктивність розслідування резонансної справи по факту отруєння Віктора Ющенка», – сказала Ванникова інтернет-виданню «Українська правда».

У грудні 2010 року Генпрокурор Віктор Пшонка не виключив, що отруєння Віктора Ющенка у 2004 році насправді не було, однак наголосив, що для встановлення істини необхідний повторний аналіз крові потерпілого.

Віктор Ющенко вже не раз заявляв, що готовий надати кров на нову експертизу, але за умов, що вона теж буде міжнародною і що Генпрокуратура офіційно засвідчить, які правові проблеми виникли в неї з уже здійсненою раніше міжнародною експертизою.

Раніше в Генпрокуратурі вже не раз заявляли, що колишній Президент «не зацікавлений» у розслідуванні справи про його отруєння і що справу можуть закрити, якщо він не здасть знову кров на новий аналіз.

Як стверджували в Генпрокуратурі, всі попередні аналізи і експертизи, в тому числі здійснені на прохання самої ж ГПУ, тепер не можуть бути визнані з процесуальних міркувань, а відтак не є доказами.

Свого часу повідомляли про три іноземні експертизи, зроблені на прохання Генеральної прокуратури 2005 року, які встановили, що вміст діоксину в крові Ющенка перевищував норму приблизно в 40 тисяч разів.
XS
SM
MD
LG