Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті голосують за нову конституцію


Референдуму передували сутички між прихильниками та супротивниками нової конституції
Референдуму передували сутички між прихильниками та супротивниками нової конституції
Сьогодні в Єгипті відбувається другий і заключний тур референдуму щодо нової конституції. За деякими підрахунками, у першому турі, який відбувся 15 грудня, близько 57 відсотків виборців віддали свої голоси на користь нової конституції. Опозиція заявила про масові порушення під час референдуму.

21 грудня протести прихильників і супротивників конституції переросли в насильницькі. Для розгону демонстрантів поліція використала сльозогінний газ. 62 людини (з них 12 офіцерів поліції), були поранені.

Якщо єгиптяни проголосують за новий основний закон, парламентські вибори будуть проведені протягом 60 днів. Якщо за конституцію не проголосують, вибори будуть проведені протягом 90 днів, пізніше конституційні збори повинні будуть розробити новий проект документу.

Президент країни Мохаммед Мурсі та його соратники з «Мусульманського братства» заявляють, що нова конституція наблизить Єгипет до демократії. Натомість опоненти стверджують, що проект основного документа порушує низку фундаментальних прав людини.
XS
SM
MD
LG