Доступність посилання

ТОП новини

Колесніченко вніс законопроект, що забороняє слова «жид», «хохол», «москаль»


Народний депутат України Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) зареєстрував у Верховній Раді проект постанови «Про заборону мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність (стосовно образливих висловів «жид», «хохол», «москаль» тощо)».

Як зазначено в тексті й пояснювальній записці до законопроекту постанова про заборону висловів «жид», «хохол», «москаль» та інших, які «принижують честь і людську гідність в українському суспільстві», винесено на розгляд парламенту з метою забезпечення прав і свобод людини та громадянина, вдосконалення антидискримінаційного законодавства України.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що поширеними прикладами мови ворожнечі та виразів, що принижують людську гідність в українському суспільстві, є застосування застарілих або взагалі негативних за значенням слів для позначення осіб, що належать до певної етнічної групи громадян України.

При цьому автор законопроекту зазначає, що часто з плином часу слова змінюють свої значення, набувають різних значеннєвих відтінків і конотацій.

У проекті постанови пропонується заборонити використання мови ворожнечі та виразів, що принижують людську гідність («жид», «хохол», «москаль» тощо) в органах державної влади, установах і організаціях, на підприємствах, в установах освіти, науки, культури, у сферах зв’язку та інформатики, оскільки вживання таких виразів призводить до наростання напруження за етнічною, мовною та іншими ознаками в українському суспільстві, що є вкрай небезпечним для його існування.

Колесніченко відомий як співавтор ухваленого парламентом минулого скликання резонансного закону «Про засади державної мовної політики», який спричинив хвилю проголошення місцевими радами регіональних мов.
XS
SM
MD
LG