Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську студенти кидали сніг в «обличчя Табачника»


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську півсотні студентів сьогодні пікетували облдержадміністрацію, протестуючи проти нового призначення Дмитра Табачника міністром освіти. За роки очолювання Табачником Міністерства освіти України, кажуть студенти, у них накопичилась до нього низка зауважень. Невдоволені студенти закидали сніжками портрет високопосадовця. Влада на пікет не реагувала. Водночас в обласній організації Партії регіонів заявили про підтримку освітянського курсу Табачника.

«Табачнику – ганьба!», «Ганьба, ганьба!», «Табачника на нари – тоді підем на пари!»

Такими вигуками висловлювали свій протест проти нового-старого міністра освіти Дмитра Табачника дніпропетровські студенти. Під самою облдержадміністрацією їм мітингувати не дозволили – несподівано міліція виставила кордони, а комунальники –спецтехніку нібито для прикрашання площі, хоча новорічне містечко було готове ще тиждень тому.

Організаційні корективи студентів не засмутили. Вони виставили великий портрет міністра замість мішені й влаштували турнір із кидання сніжок.

«Нас будуть «валити» на іспитах, щоб не отримували стипендії»

За роки керування Табачника профільним міністерством, кажуть студенти, вони назбирали до нього низку претензій. За вказівкою Табачника у вишах згортають розвиток студентського самоврядування, за його згоди – піднімають плату за навчання, міністр не боровся з корупцією, сказав Радіо Свобода один із учасників акції п’ятикурсник Кирило Дороленко. За його словами, стипендії, які зараз отримують у дніпропетровських вишах, не перевищують 600 гривень, жити на ці гроші неможливо.

«За 600 гривень людина, яка навчається і живе у гуртожитку, не може прожити. Обід у їдальні коштує 25 гривень. Чотири рази поїсти – це вже 100 гривень. Його популістські фрази, що ось ми прив’яжемо стипендію до середньої зарплати, – це нереально. У бюджеті зараз є дірка. Я думаю, що нас будуть просто «валити» на іспитах, щоб ми тепер взагалі не отримували стипендії, бо в бюджеті немає коштів. Це ми побачимо вже на цій сесії. Табачник відкрито виступає проти українського студентства, бо ми єдині, хто не боїться виходити на вулицю», – вважає студент.

Студенти зізнаються: аби взяти участь у пікеті, ніяких пар не прогулювали – зараз сесійний період, готуються до іспитів та заліків. «Часу на підготовку завжди не вистачає, але я прийшов підтримати однодумців, побратимів. Завжди треба обирати пріоритети», – поділився з Радіо Свобода студент Антон.

Досхочу накидавшись сніжок у портрет Табачника і отримавши цукерки за влучність, учасники акції взялись відгортати сніг від облдержадміністрації – щитом з портретом того ж міністра. Один із координаторів акції, голова міської організації всеукраїнського об’єднання «Свобода» Герман Назаренко каже: зображення міністра бодай так послужить інтересам України.

«Ця людина є відвертим українофобом, вона неодноразово у своїх виступах заявляла, що не цінує українську історію та культуру. За час Табачника не було ухвалено жодного рішення, яке б розвивало українську культуру. Людина з такими поглядами не може очолювати таке міністерство. Це має бути людина до мозку кісток українська. Ми мали на меті привернути увагу громадськості й показати, що є люди, які протестують проти цього призначення» – зазначив у коментарі Радіо Свобода Герман Назаренко.

«Якщо забезпечити йому довговічність як міністру…»

Влада на пікет студентів не відреагувала. В обласній організації Партії регіонів новий «антитабачниківський» протест сприйняли спокійно. Думка кількох десятків студентів із тисяч – непоказова, сказав Радіо Свобода заступник голови обласної організації партії Павло Безуглий.

«Я вважаю, що Табачник – один із тих людей, який, якщо забезпечити йому довговічність як міністру, здатен забезпечити кваліфікований перехід до системи якісної освіти», – сказав регіонал.

Студенти водночас домовилися не згортати «антитабачниківських» протестів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG