Доступність посилання

ТОП новини

У Луврі продають альбом Пінзеля з мапою, на якій немає України – мистецтвознавець (ВІДЕО, ФОТО)


В «Таїні Пінзеля» зібрано понад 50 робіт митця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В «Таїні Пінзеля» зібрано понад 50 робіт митця

Київ – У Києві представили альбом із фотографіями робіт українського скульптора Івана Пінзеля, який творив у 18-му столітті. Робота над альбомом почалася ще за радянських часів. Але сьогодні, коли скульптури українського митця представили у славнозвісному Луврі в Парижі, поява такого альбому стала необхідністю. Адже попри те, що точне походження Пінзеля досі не відоме, українські мистецтвознавці вважають, що творчість скульптора належить саме українській культурі.

Альбом «Таїна Пінзеля» видали спеціально до виставки скульптур митця у Луврі, що почалася в листопаді. До його створення авторів підштовхнув інший альбом робіт Пінзеля – французький, в якому навіть не було вказано, з якої країни походить художник, розповідає меценат Тарас Демкура, за сприяння якого з’явився альбом.

«Він інформативний, але знаєте, що зачепило за живе? Альбом починається не з робіт Пінзеля, а з великої карти, на якій немає України. Тут є Польща і Росія. Цей альбом продається в книгарні у Луврі», – каже він.

Історія появи Пінзеля в Україні невідома, як і його етнічне походження. Знають лише, що із 1740-х років він жив і творив на Галичині. Однак автор видання, мистецтвознавець Віра Стецько вважає, що творчість Пінзеля – це суто українське явище.

Мета альбому – популяризувати особистість Пінзеля

У «Таїні Пінзеля» зібрано понад 50 робіт митця. Сьогодні це перший альбом, що зібрав творчий спадок художника у такому обсязі. За словами Віри Стецько, альбом готували майже 30 років: перші пошукові експедиції у Західній Україні розпочалися у 80-х роках.

«Було дуже прикро, коли ми приїхали у Бучацький костел, а роботи валялися просто на підлозі. Ми просили тоді ще райком партії віддати нам ці роботи для музею, але вони відмовилися. А коли ми повернулися за місяць, то з’ясували, що ці роботи разом зі сміттям вивезли і спалили», – згадує вона.

У альбомі є фотографії як із останніх експедицій, так і з тих досліджень, що проводили ще у 20-х роках. Видання присвячене Борису Возницькому, який працював над пошуком та порятунком робіт Івана Пінзеля. Адже мета альбому – щоб про особистість скульптора та його роботи дізналося якомога більше людей.

Укладачі альбому продовжують працювати над популяризацією творчості Івана Пінзеля. Вони провели презентації у різних містах та створили туристичний маршрут тими місцями, де можна побачити роботи митця.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG