Доступність посилання

ТОП новини

Україна не піде шляхом Росії у питанні всиновлення – Павленко


Юрій Павленко
Юрій Павленко
Національне усиновлення є пріоритетним перед міжнародним, і Україна у питаннях усиновлення буде враховувати перш за все інтереси дитини і не допустить політичних ігор довкола цієї теми. Про це заявив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«Ми жодним чином не боїмося збільшення іноземних усиновителів, які приїдуть в Україну. Українське законодавство давно збудоване і направлене на розвиток і пріоритетність національного всиновлення. Українське законодавство давно має цілий ряд обмежень, але вони не суперечать інтересам дитини щодо міжнародних усиновлювачів», – сказав Павленко.

За його словами, відповідно до міжнародного і національного законодавства, усиновлення як процес для дитини – це право на виховання в сім’ї. Завдання держави – забезпечити це право кожній дитині.

У 2012 році українські громадяни всиновили в Україні втричі більше дітей, ніж іноземці. Проте, зазначив Павленко, іноземці всиновлюють переважно дітей з важкими захворюваннями, старших від п’яти років, у той час як українці прагнуть усиновити здорову дитину до п’яти років.

У банку даних дітей, що підлягають усиновленню, на сьогодні перебувають 26 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Це вихованці як інтернатів, так і прийомних родин, дитячих будинків сімейного типу. Дві третини з них – це ті, яким більше ніж 10 років. Близько 1,5 тисячі дітей – віком до 5 років, з них майже половина – із дуже важкими недугами, ще половина – з великих родинних груп, де є 4–5 братів чи сестер.
XS
SM
MD
LG