Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура наразі не відреагувала на заяву Луценка – адвокат Фомін (ВІДЕО)


Юрій Луценко та адвокат Ігор Фомін, 20 листопада 2012 року
Юрій Луценко та адвокат Ігор Фомін, 20 листопада 2012 року
Київ – Протягом тижня адвокати Юрія Луценка не дочекалися відповіді із Генпрокуратури на заяву з приводу незаконності його арешту, що встановив Європейський суд з прав людини. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін. У прес-службі Генпрокуратури підтвердили, що до них надійшла заява від Луценка, але якою буде реакція на неї – обіцяли сказати пізніше.

– Пане Фомін, чи є вже реакція правоохоронців на заяву Юрія Луценка про вчинення проти нього злочину?

– Європейським судом з прав людини встановлені факти, що Юрій Луценко був протиправно затриманий, потім – протиправно заарештований і тримався під вартою. Оскільки це рішення відповідно до нового КПК є беззаперечним доказом, Юрій Луценко звернувся 26 грудня із заявою стосовно проведення досудового слідства та встановлення осіб, які винні в тому, що він тримався під вартою за відсутності на це будь-яких підстав.

Зараз ми чекаємо повідомлення, відповідно до вимог закону, що ця заява зареєстрована.

– Ця заява була подана в яке відомство і на чиє ім’я?

– Заява була на ім’я Генерального прокурора України, оскільки порушено питання, що рішення стосовно затримання та арешту Юрія Луценка приймали посадові особи Генпрокуратури – це слідчий, керуючий наглядом, а затверджував подання заступник Генпрокурора, а також судді. Прийняття рішення стосовно цих осіб можливо лише Генпрокурором.

– Коли вибігає термін, впродовж якого Генпрокуратура має вам відповісти?

– Чіткої дати законом не передбачено. Але за нашими розрахунками, ми 3 січня мали би отримати відповідь, яку на жаль не отримали. Ця відповідь має технічний характер. Згідно із новим КПК, ця заява лише реєструється і проводиться досудове слідство. Тобто, ми чекаємо інформацію про те, що заяву зареєстровано.

Ми виходили з того, що минув тиждень. Цього достатньо, щоби вона дійшла поштою, а до нас прийшов лист із Генпрокуратури.


Відеозапис: Юрій Луценко звинувачує заступника Генпрокурора Рената Кузьміна та інших посадовців прокуратури у злочині

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG