Доступність посилання

ТОП новини

Луценко звинувачує Кузьміна у злочині (ВІДЕО)


Луценко подав на Кузьміна заяву про злочин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Луценко подав на Кузьміна заяву про злочин

Київ – Мена (Чернігівська область) – 26 грудня минає два роки, як Юрій Луценко перебуває за ґратами. Екс-міністр внутрішніх справ заявив Радіо Свобода про злочин, нібито скоєний заступником Генерального прокурора Ренатом Кузьміним та іншими посадовцями прокуратури. Луценко наголошує, що саме Кузьмін та його колеги винні в даному арешті, який Європейський суд із прав людини визнав незаконним. Сам Ренат Кузьмін не виключає, що Луценка заарештували з порушеннями, але не бачить у цьому своєї провини.

Сьогодні виповнюється два роки від того дня, як колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка заарештували. Це сталося, коли він вийшов зі свого будинку погуляти з собакою. Згодом судді Печерського суду Києва засудили Луценка на чотири роки за те, що він нібито зловживав посадою міністра внутрішніх справ. Однак Європейський суд з прав людини визнав арешт та тримання Луценка під вартою упродовж півтора року незаконним. Це є підставою для кримінального переслідування слідчого Генпрокутратури Сергія Войченка та заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, які ухвалили рішення про арешт екс-міністра, вважає Юрій Луценко.

Підстави мого звернення до правоохоронних органів є юридично досконалими. Адже Європейський суд із прав людини відхилив апеляцію України і ухвалив остаточне рішення, яким визнав мій арешт незаконним – за політичними мотивами
Юрій Луценко
«Підстави мого звернення до правоохоронних органів є юридично досконалими. Адже Європейський суд із прав людини відхилив апеляцію України і ухвалив остаточне рішення, яким визнав мій арешт незаконним, – за політичними мотивами», – заявив колишній посадовець.

Злочин Кузьміна вже довів Страсбурзький суд, стверджує Луценко

Юрій Луценко наголосив, що за цим рішенням український уряд повинен виплатити йому компенсацію в сумі 15 тисяч євро. А це, за словами екс-міністра, прямі збитки державі, заподіяні з вини Рената Кузьміна та інших посадовців Генпрокуратури України.

Ми маємо доконаний факт про незаконний арешт людини, і маємо доведений збиток державі у розмірі понад 100 тисяч гривень. З моєї точки зору – це беззаперечний доказ злочинних дій Кузьміна та Войченка
Юрій Луценко
«Ми маємо доконаний факт про незаконний арешт людини, і маємо доведений збиток державі у розмірі понад 100 тисяч гривень. З моєї точки зору – це беззаперечний доказ злочинних дій Кузьміна та Войченка, які безпідставно позбавили мене волі і завдали збитків державі в особливо великих розмірах», – заявив Луценко Радіо Свобода в Менській колонії, де він відбуває покарання за рішенням суду.

Екс-міністр додав, що за новим Кримінальним процесуальним кодексом його адвокати передали заяву стосовно дій Кузьміна та Войченка для реагування до правоохоронних органів і що 26 грудня його внесуть до загальнодержавного реєстру злочинів.

Кузьмін відкидає звинувачення Луценка

Ренат Кузьмін
Ренат Кузьмін
Зі свого боку, представники Генпрокуратури відкидають будь-які звинувачення у нібито вчинених ними злочинах. Ренат Кузьмін, коментуючи рішення Європейського суду з прав людини, наголосив, що у порушеннях прав Луценка під час його арешту винні не посадовці, а недосконалий Кримінально-процесуальний кодекс радянських часів, чинний на той момент.

За словами Кузьміна, Страсбурзький суд може зобов’язати Україну виплатити Луценкові компенсацію за арешт, і це рішення виконають. Але він додав, що звільнити його з-за ґрат могли б лише за умови, що на момент рішення Європейського суду з прав людини Луценко ще перебував би під слідством і не було б рішення Печерського суду.

Два дні тому спробу звільнити колишнього міністра з в’язниці за станом здоров’я здійснили його адвокати. Медичні обстеження виявили в нього цироз печінки та портальну гіпертензію – хвороби, які, за законом, несумісні з перебуванням за ґратами. Однак Менський районний суд Чернігівської області це клопотання відхилив. Клопотання захисту Юрія Луценка слухали просто у Менській колонії. Під час слухання Луценко повідомив журналістам, що понад 20 днів його залишали без ліків, а крім того, позбавили законного права на телефонний зв’язок.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG