Доступність посилання

ТОП новини

У США протестують проти російської заборони всиновлень


Протести проти заборони всиновлень в Росії
Протести проти заборони всиновлень в Росії
У Сполучених Штатах молоді люди – колишні російські діти-інваліди, всиновлені американцями – протестують проти нового російського закону, що забороняє всиновлення вітчизняних сиріт американськими родинами. Колишні російські сироти обстоюють права своїх побратимів, яким новий російський закон відмовляє у нормальному майбутньому в американських родинах.

Активіст нового руху Олександр Ді’Джеймус, виходець із сиротинця під Пензою, вбачає у російському законі політичну помсту Америці за ухвалення так званого «Акту Магнітського», що забороняє в’їзд російським посадовцям-порушникам прав людини.

Російські законодавці посилаються на випадки поганого ставлення американських родин до всиновлених сиріт.

Справді такі випадки траплялися, але їх можна перелічити на пальцях однієї руки.

Між тим, за останні 20 років американці всиновили понад 60 тисяч російських дітей, тож лічені нещасливі випадки можна вважати винятками.

За офіційними даними, в Росії зареєстровано десь 760 тисяч сиріт. А в американських родинах російські сироти стають, вактично, рідними дітьми.

Такою рідною дитиною став Олександр Ді’Джеймус із паралізованими ногами. Його всиновила сім’я з Техасу. Хлопчикові зробили операцію, поставили протези, щоб він міг ходити, а не пересуватися на дошці з коліщатами, як це було у сиротинці.

Він навчається в університеті, студіює міжнародні відносини, а нещодавно став альпіністом, піднявся на гору Кіліманджаро в Африці.

Олександр в інтерв’ю Радіо Свобода засудив російську заборону всиновлень американцями.

«Цей закон вважає, що дитині краще житиметься не в американській родині. Це націоналістична політика, – каже Олеександр Ді’Джеймус. – На мою думку, це великий злочин і лицемірство, оскільки кожна дитина має фундаментальне право мати сім’ю незалежно від громадянства. Дитина їде до Сполучених Штатів не для того, щоб ставати американцем, а для того, щоб мати родину. Тож, якщо є можливість мати родину, то аморально позбавляти дитину сім’ї.

Новий рух протесту

Олександр Ді’Джеймус поширив петицію в інтернеті – протест проти російського закону, і зібрав за лічені дні понад 11 тисяч підписів, а віддала петицію до російського посольства у Вашингтоні Таня МакФадден, всиновлена російська сирота-інвалід. Вона завоювала 3 золоті медалі на Лондонських Паралімпійських іграх.

Ді’Джеймус вітав обіцянку Путіна виділяти більше коштів на потреби дітей-інвалідів, але зауважив, що це проблеми не розв’яже.

«Це не фінансова проблема, це не економічна проблема, – наголошує Олександр Ді’Джеймус. – Це соціальне питання. Йдеться про соціальну катастрофу, коли така кількість сиріт у Росії – за деякими даними 800 тисяч, і жодні гроші у світі не можуть допомогти. Починати треба з розуміння того, що є інваліди, які мусять стати членами суспільства».

Із України всиновлюють менше, ніж раніше

За даними американської доброчинної організації «Світовий сирітський проект», в Україні нараховують понад 100 тисяч сиріт. Так от, значно знизилася останніми роками кількість всиновлень українських сиріт американськими родинами.

Найсвіжіша статистика – за 2011 рік. Тоді було 640 всиновлень американцями, тоді як 10 років перед тим було зареєстровано майже вдвічі більше.

Між тим, українська політика, за відомостями, «Світового сирітського проекту», сприяє всиновленням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG